Lappeenrannassa on 31.7. ilmailupäivä, lentonäytös ja taitolennon Suomen mestaruuskilpailut

IMG-20210730-WA0001Lappeenrannan lentoasemalla järjestetään lauantaina 31. heinäkuuta 2021 ilmailupäivä, joka sisältää myös lentonäytöksen. Myös käynnissä olevat taitolennon Suomen mestaruuskilpailut huipentuvat lauantaina finaaliin juuri Lappeenrannassa. Myös Karjalan ilmailumuseossa on tapahtuman aikaan avoimet ovet.

Lappeenrannan lentokenttä lupailee kokemusta todellisesta ilmailuhuumasta, kun lentokentällä järjestetään lauantaina 31. heinäkuuta lentonäytöksen sisältävä ilmailupäivä. Yleisölle suunnattua ohjelmaa on tarjolla kello 12.00-18.00. Tapahtuman järjestää Lappeenrannan ilmailuyhdistys yhdessä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

VES_NH90_1"Luvassa on ainutlaatuinen tapahtuma eteläkarjalaisessa ilmailuhistoriassa. Lentokentällä on aiemminkin järjestetty isoja ja pieniä lentonäytöksiä ja ilmailupäiviä. Nyt tarjolla on isoimmasta päästä oleva näytös, joskin isot suihkuhävittäjät ja vastaavat lentokoneet puuttuvat", kertoo Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen puheenjohtaja ja lentonäytöksen johtaja Ilkka Toivanen.

Tapahtuman tavoitteena on tutustuttaa kävijöitä erilaisiin ilmailumuotoihin eli esitellä harrasteilmailulajeja sekä tarjota elämyksiä taivaalla. Ilmailupäivä on suunnattu kaikenikäisille ja ilmailusta vähänkään kiinnostuneille. Perheen pienimmille järjestäjä suosittaa kuulosuojaimia meluisimpien lentolaitteiden läheisyydessä.

DC3_ilmassaTapahtumaan on 10 euron pääsymaksu, joka lisäksi pysäköintimaksu kenttäalueella on viisi euroa.

"Lentokoneet sekä ilmassa että maassa ovat tässä tapahtumassa se juttu. Haluamme myös jakaa tietoa siitä, että esimerkiksi metsäpalojen tähystyslennot ja poliisiviranomaisen avustaminen henkilö- tai ajoneuvoetsinnässä ovat vapaaehtoistyötä. Tällaiset lennot ovat viranomaislentoja ja siksi yhteiskunnalle merkityksellisiä", jatkaa Toivanen.

Ilmailupäivän ohjelmassa on luvassa laskuvarjohyppyjä helikopterista, jättikokoisen Suomen lipun tuominen lentokentälle laskuvarjohypyllä, lennokkiesitys, Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen toiminnan ja eri lentokoulujen ja lentokoneiden esittelyä.

OHNAT_2Taivaalla nähdään mm. Diamond DA42 -koneen esittelylento ja kahden DA62 -koneen osastolento sekä ohilentoja myös pienellä Suomen Ilmailuopiston Embraer Phenom -liikesuihkukoneella. Tulevaisuuden ilmailua esittelee Helsingin sähkölentokoneyhdistys Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokoneella.

Lappeenrannan lentonäytöksen vetonaulat ovat maavoimien NH90 -helikopterin ja Navywingsin SNJ-3 -koneen näyttävät esitykset sekä Woikosken Safiirien eli neljän Saab Safir -koneen osastolento. Luvassa on myös DC-yhdistyksen operoiman historiallisen Douglas DC-3 -koneen vierailu.

IMG-20210729-WA0010Tapahtumassa voi myös ostaa tandemlaskuvarjohyppyjä tai tutustumislentoja purje- tai moottorikoneella.

Samaan aikaan Lappeenrannan lentokentällä on käynnissä myös taitolennon SM-kilpailut ja luvassa on siten myös näyttäviä taitolentoesityksiä. Alunpitäen Lappeenrannassa oli määrä järjestää taitolennon Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, mutta koronaviruspandemian aiheuttamat rajoitukset jättivät ulkomaalaiset kilpailijat rajojemme ulkopuolelle.

Myös lentokentän vieressä sijaitseva Karjalan Ilmailumuseo pitää ilmailupäivänä avoimia ovia. Kulku ilmailumuseoon tapahtuu tietä pitkin lentokenttäalueen ulkopuolelta.

IMG-20210730-WA0007Kaakkois-Suomen ilmailumuseoyhdistyksen ylläpitämässä kokoelmassa on mm. Saab Draken, MiG-21 ja Folland Gnat -hävittäjät sekä Fouga Magister -suihkuharjoituskone. Pyöriväsiipisistä kokoelmissa on Mil Mi-8 ja Mi-4. 

"Ilmailuelämyksien kokeminen ja lentokoneiden näkeminen on tapahtumassa väistämätöntä. Lentonäytöksistä ja lentokoneista puhutaan aina, niin tästäkin näytöksestä jatkossa. Lähes kaikki nostavat joskus lentokoneen kuullessaan päänsä ylös ja haaveilevat lentämisestä", päättää Toivanen.

Lappeenrannan ilmailuyhdistys: Ilmailupäivän ohjelma 31.7.2021


NH-212_300721OH-GZZ_300721OH-OBO_300721OH-XHN_290721