Lentohenkilökunta marssii lentoturvallisuuden puolesta

StripesEurooppalaiset lentäjät ja lentoemännät osoittavat tiistaina 22.1. mieltään uusia ilmailun työ- ja lepoaikamääräyksiä vastaan. Kaikilla Euroopan suurilla lentokentillä lentohenkilöstö osallistuu yhteiseen mielenilmaukseen lentoturvallisuuden puolesta. Helsinki-Vantaalla mielenilmaisu alkaa klo 14.30.

Tempaukseen osallistuu suomalaisia lentäjiä, lentoemäntiä ja stuertteja eri yhtiöistä. Suomalaiset lentoyhtiöt tai työnantajat eivät ole mielenilmauksen kohteena. Tarkoitus on herättää päättäjät ja matkustajat vaatimaan turvallisempia työ- ja lepoaikamääräyksiä, ennen kuin on liian myöhäistä. Matkustajille jaetaan asiasta kertovia esitteitä sekä suomen että englanninkielellä.

”Väsymys on ilmailun suuria riskitekijöitä. Euroopan turvallisuusvirasto EASAn laatimat määräykset ovat isku vasten miehistöjen ja matkustajien kasvoja”, toteaa Suomen Lentäjäliiton FPA:n turvatoimikunnan puheenjohtaja Hannu Korhonen.

”Työvuorojen pituudet voivat pian kasvaa jopa 20-22 tuntiin. Yli 12 tunnin yötyö olisi sallittu, vaikka väsymystutkijoiden mukaan onnettomuusriski kasvaa huomattavasti kymmenen yötyötunnin jälkeen. Me ilmailun ammattilaiset emme halua riskeerata lentoturvallisuutta. Poliittisten päättäjien tulisi nyt kantaa vastuu siitä, ettei väsymyksen aiheuttamia onnettomuuksia sattuisi. ”

Eri Euroopan maissa järjestettävä “Walkout for Safety” -tapahtuma vaihtelee sisällöltään maasta toiseen. Brysselissä ojennetaan yli 100 000 allekirjoittajan vetoomus turvallisuusmääräysten parantamiseksi EU:n liikennekomitean puheenjohtaja Brian Simpsonille mielenilmauksen yhteydessä. Brysselin “Walkout for Safety” –tapahtumaan osallistuu lentohenkilöstöä myös useista Euroopan maista.

Walkout for Safety-tapahtuma järjestetään Suomen lisäksi, Belgiassa, Bulgariassa Englannissa, Espanjassa, Hollannissa, Italiassa, Itävallassa, Kroatiassa, Kyproksella, Puolassa, Ranskassa ja Saksassa.

Walkout for Safety-tapahtuma