Lentomatkustus kasvussa Suomessa

EFHK-terminaali-avaus-1Matkustajamäärät Finavian lentoasemilla kasvoivat vuoden 2012 ensimmäisellä vuosineljänneksellä tammi-maaliskuussa lähes viiteen miljoonaan matkustajaan. Kasvua oli edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 10,4 prosenttia. Matkustajamäärän lisääntymiseen vaikuttivat parantuneet täyttöasteet lentoreiteillä sekä lisääntynyt reittitarjonta.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Finavian lentoasemilla oli yhteensä 4 786 514 matkustajaa. Kotimaan liikenne kasvoi 21 prosentilla ja oli 1 688 861 matkustajaa. Kansainvälisessä liikenteessä matkustajia oli tammi-maaliskuussa yhteensä 3 097 653 (+ 5,3%).

Helsinki-Vantaan matkustajamäärä oli 3,6 milj. matkustajaa ja kasvua edelliseen vertailukauteen verrattuna oli 9,2 prosenttia.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kansainvälisen liikenteen matkustajia oli yhteensä noin 2,8 milj. (+6%) ja kotimaan liikenteen matkustajia 833 312 (+21,3). Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien määrä nousi edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verraten 5,3 prosenttia ja oli yhteensä 535 969 matkustajaa. Vaihtomatkustuksen osuus Helsinki-Vantaan lähtevästä matkustajamäärästä on 30 prosenttia. Vaihtomatkustuksella tarkoitetaan matkustajia, jotka vaihtavat lentokonetta Helsinki-Vantaalla useimmiten Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä.

Oulussa matkustajamäärä kasvoi 41 prosenttia ja oli 283 291 vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Oulussa ylitettiin ensimmäisen kerran maaliskuun lopussa miljoonan matkustajan raja edellisen 12 kuukauden jaksolla.

Lapissa Lapland Airports -lentoasemilla (Enontekiö, Ivalo, Kemi-Tornio, Kittilä, Kuusamo, Rovaniemi) matkusta-jamäärät kasvoivat vertailukaudesta 15 prosenttia ja alkuvuoden aikana Lapland Airports lentoasemien kautta kulki 327 538 matkustajaa.

Kansainvälisesti tärkeimmät reittikohteet Suomesta olivat viime vuonna Saksa, Ruotsi ja Iso-Britannia. Kauko-kohteista merkittävimmät reittikohteet olivat Japani, Kiina ja Thaimaa.