Liettualainen DOT lentää Finnairin lentoja koko loppuvuoden - syynä Norran matkustamouudistus

Norra ATR 72Finnair on jatkanut joulukuusta 2018 lähtien tanskalaisen Danish Air Transportin (DAT) ja sen liettualaisen tytäryhtiön DOT:n ATR-koneiden vuokrasopimuksia lyhyissä pätkissä. Nyt DOT:n kone vuokrataan koko loppuvuodeksi Norran ATR-koneiden matkustamouudistuksen takia. Aiemmin syinä on ollut tilapäinen konevaje ja huototoimien venyminen.

Finnair vuokraa yhden ATR-koneen ja miehistön tanskalaisen Danish Air Transportin liettualaiselta tytäryhtiöltä DOT:lta 15.4.-19.12.2019 väliseksi ajaksi. Tuona aikana Finnair uusii kaikkien osaomistusyhtiö Norran operoimien ATR-potkuriturbiinikoneiden matkustamot.

Norra_ATR_matkustamouudistusSuunnitelmien mukaan ensimmäinen uusitulla matkustamolla varustettu Norran ATR-kone lentäisi jo kesällä 2019, ja kaikkien 12 koneen matkustamot olisi uusittu vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä. Norran operoimat ATR 72-500 -koneet on otettu käyttöön vuosina 2007-2012. 

DOT:n vuokrakone paikkaa matkustamouudistuksesta aiheutuvaa tilapäistä konevajetta Finnairin lähiliikenteessä. Koneen ohjaamo- ja matkustamomiehistö tulevat DOT:ilta. Lentojen palvelukonsepti on Finnairin.

Norra_ATR_matkustamouudistus_2Nykyisen vuokrasopimuksen mukaan Finnairin lentoja lentävät siis jo edellämainitun DOT:n koneen lisäksi myös DAT:n kone miehistöineen. Ne lentää tilapäisen konepulan vuoksi tarpeen mukaan joitakin lentoja Suomessa ja lähialueilla 15.3.2019 asti.

Norran lentäjäyhdistys FAPA ry. aloitti joulukuussa 2018 työtaistelutoimet vauhdittaakseen työehtosopimusneuvotteluja yhtiön kanssa. Jouluaatosta lähtien on ollut voimassa myös vuoronvaihto- ja ylityökielto. Se voi johtaa tilanteeseen, jossa lentäjien sairastusmistapauksissa ei ole riittävästi päivystäjiä.

SE-MDC_081118Finnair pyrkii tiedottamaan mahdollisista muutoksista asiakkailleen tekstiviestillä. Operaattori voi Finnairin mukaan kuitenkin vaihtua lyhyellä varoitusajalla.

Finnairin lentoja lentää DAT:n ja DOT:n lisäksi myös GetJet ja Wideroe. Huhtikuusta 2019 lähtien Finnairin Madridin reittiä lentää Iberia.

Lue myös: