Lufthansa ja Vereinigung Cockpit sopuun työehdoista - kohennuksia vapaa-ajan hallintaan ja palkkaan

LH_7779X_1Lufthansa-konserni ja sen lentäjiä edusvata Vereinigung Cockpit (VC) ovat saavuttaneet sovun ja solmineet työehtosopimuksen, jotka ovat voimassa osin vuoden 2026 loppuun ja osin vuoden 2027 loppuun saakka. Sopimuksen piirissä on noin 5200 lentäjää, jotka saavat sopimuskaudella lentoyhtiön mukaan vähintään 18 prosentin palkankorotukset sekä useita parannuksia työehtoihin.
Lentäjiä edustava VC-liitto on hyväksynyt edellisviikolla Lufthansan ja VC:n välillä neuvotellun sopimuksen palkankorotuksista ja työehdoista. Sopimuksen piirissä on Lufthansa-konsernin lentoyhtiöiden sekä Lufthansa Cargon lentäjät.

Lentäjät saavat sopimuskaudella yli 18 prosentin palkankorotukset, joista ensimmäinen seitsemän prosentin nosto tapahtuu 1. joulukuuta 2023, seuraava viiden prosentin nosto 1. tammikuuta 2025 ja viimeinen viiden prosentin nosto 1. tammikuuta 2026. Sopimus sisältää myös vuoden 2023 aikana maksettavan kertaerän, jonka suuruus on enintään 3000 euroa. Osa korotuksista on riippuvainen Lufthansan tuloksentekokyvystä.

Sopimus tuo lentäjille aiempaa paremmin ennakoitavaa vapaa-aikaa sekä vakautta työvuorolistan suunnitteluun kymmenen vapaapäivän osalta. Lufthansan lentäjämäärän kasvu jatkuu, kun entisen Germanwingsin lentäjät sulautetaan Lufthansaan.

Lufthansan mukaan uusi sopimus tarjoaa operatiivista vakautta ja luotettavuutta asiakkaille sekä hyvän perustan Lufthansalle tuleville vuosille.

”Sopimuksen avulla parannamme lentäjiemme palkkausta sekä heidän mahdollisuuksiaan ylläpitää tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä. Uusi sopimus ei ollut taloudellisesti helppo", sanoi Lufthansa-konsernin hallituksen jäsen Michael Niggemann.

"Pitkä sopimus antaa Lufthansalle vankan perustan tuleville vuosille erityisesti sen suunniteltua kaukoliikenteen kasvua ajatellen. Uusi sopimus saavutettiin neuvottelupöydän ääressä, joka vahvistaa myös työmarkkinakumppanuuttamme", jatkoi Niggeman.

Sopimuksen lopullista solmimista edeltää erinäisten kohtien viimeistely ja osapuolten lopulliset hyväksynnät. Sopimus päättää siten noin vuoden ajan jatkuneen palkkakiistan osapuolten välillä. Lentäjäliitto VC:n mukaan 94,7 prosenttia sen jäsenistöstä otti äänestyksessä kantaa saavutettuun sopimukseen. Jäsenistä 65,5 prosenttia äänesti sen hyväksymisen puolesta.

Lue myös: