Matkustajilta pyydetään yhteistyötä ettei uusi maahantulomalli ruuhkauttaisi Helsinki-Vantaata

Rajatarkastus_2021_1Maanantaina 26. heinäkuuta Suomessa otettiin käyttöön uusi maahantulomalli, jonka mukaan terveysviranomaiset tarkastavat käytännössä kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ratkaisu saattaa johtaa pitkiin jonoihin ja odotusaikoihin. Finavia pyytääkin matkustajilta yhteistyötä ja varautumaan etukäteen tarkastukseen sen sujuvoittamiseksi.

Uuden maahantulomallin mukaan Vantaan kaupungin terveysviranomaiset tarkistavat kaikkien riskimaista saapuvien matkustajien koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Saapuvan matkustajan tulee tartuntatautilain perusteella esittää todistukset maahan saapuessa.

Rajatarkastus_2021_2Rajavartiolaitos jatkaa rajavalvontaa Schengenin ulkorajoilla ja ryhtyy samassa yhteydessä tarkastamaan koronatodistuksia Vantaan kaupungin terveysviranomaisten tekemän virka-apupyynnön perusteella sekä ohjaa matkustajan tarvittaessa lentoaseman koronatestiin.

Rajavartiolaitoksen alainen Merivartiosto mm. valvoo terveystarkastuspisteillä yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä käynnistää tarvittavat jatkotoimenpiteet, mikäli Suomeen saapuvat matkustajat pyrkivät kieltäytymään pakollisista terveystarkastuksista.

Matkustaja voi nopeuttaa prosessia huomattavasti käyttämällä Finentry-palvelua, jolla voi sujuvoittaa Suomeen saapumista. Palveluun voi rekisteröityä jo lähtömaassa. Matkustaja saa palvelusta ohjeet tarvittavista koronatesteistä ja voi varata niihin ajan. Tämän jälkeen matkustaja saa matkapuhelimeensa viestin, jonka hän näyttää saavuttuaan lentoasemalle. 

Jos Finentryä ei ole käyttänyt, matkustaja täyttää lentoasemalla henkilötietolomakkeen ennen etenemistään. 

"Tällä hetkellä arvioimme, että maanantaina voimaan astuva Vantaan kaupungin ja terveysviranomaisten laatima uusi maahantulomalli voi aiheuttaa ruuhkia Helsinki-Vantaan lentoaseman saapuvien matkustajien osalta. Pyydämme Suomeen saapuvia matkustajia huomioimaan tämän", kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie- ja asematasotoiminnoista vastaava johtaja Jani Elasmaa Finavialta.

Tarkoitus on taata terveysturvallisuus EU:n sisärajavalvonnan päättyessä. Vantaan kaupungin terveysviranomaiset tarkistavat todistuksia kahdessa pisteessä, jonne matkustajat ohjataan suoraan lennoilta.

THL määrittelee riskimaiksi tällä hetkellä maat, joiden koronatapausten määrä on yli 10 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 päivän aikana.  

 

raja_2020_1Vantaan kaupungin terveysviranomaiset pyrkivät selvittämään myös matalan riskin maista saapuvilta alkuperäiset lähtömaat, jotta niiden kautta vaihtolennolla Suomeen saapuvat voitaisiin ohjata tarvittaviin todistusten tarkastuksiin ja mahdollisiin koronatesteihin.

 "Finavia tekee parhaansa omalta osaltaan, jotta prosessi olisi matkustajalle mahdollisimman sujuva. Prosessia voi jouduttaa täyttämällä jo lähtömaassa Finentryn ja ottamalla tarvittavat todistukset ajoissa esille", jatkaa Elasmaa.     

 "Olemme iloisia siitä, että matkustusrajoituksia puretaan ja sisärajatarkastusten poistuminen on askel oikeaan suuntaan. Uusi maahantulon malli on kuitenkin poikkeuksellinen verrattuna muihin Euroopan maihin ja voi haitata Suomen matkailua ja maakuvaa", toteaa Elasmaa.

Koronatesteihin ohjataan ne matkustajat, joilla ei ole esittää tarvittavia todistuksia rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta.  

Jos matkustajalla ei ole lainkaan rokotuksia tai todistusta negatiivisesta koronatestistä, hänen on käytävä ensimmäisessä testissä heti maahan saavuttuaan ja toisessa 72–120 tuntia sen jälkeen.  

 Jos matkustaja on saanut yhden koronarokotteen vähintään kaksi viikkoa aiemmin, tai hänellä on negatiivinen testitodistus, hänen tulee käydä vain jälkimmäisessä testissä. 

Täyden rokotussarjan saaneen ei tarvitse käydä testissä, kun viimeisestä rokotuksesta on vähintään kaksi viikkoa.

Kasvava matkailukysyntä avaa myös lentoaseman palveluita

T1_checkinFinavia avasi terminaalin T1 Suomesta lähteville matkustajille terveysturvallisuusprosessien vaatiman lisätilan ja matkustajamäärien hienoisen kasvun vuoksi maanantaina 12. heinäkuuta.

Nyt 26. heinäkuuta avautui myös T1:n turvatarkastus, joka on aluksi auki kiireisinä aikoina aamusta kello 04.30 iltapäivään kello 14.30 saakka. Terminaalin T2 turvatarkastus on avoinna ympäri vuorokauden. Myös priority-turvatarkastus on avattu ja se on ensi vaiheessa avoinna maanantaista lauantaihin aamuisin kello 04.30-08.30.

Lähtö- ja tuloaulojen lisäksi Finavia avaa matkustajille lisätiloja porttialueelta. 

Lentoaseman nykyisen lounge-tarjonnan on määrä laajentua, kun myös Finnair avaa Schengen-alueen lounge-tilansa 25. elokuuta. MH

Päivitys kello 12.24: Täsmennetty turvatarkastuspisteiden aukioloa. 

Lue myös: