McDonnell Douglasin F/A-18 Hornetit ja F-15 Eaglet lentävät yhdessä Suomen taivaalla (video)

sentrylynx_16Yhdysvaltain kansalliskaartin Boeing (McDonnell Douglas) F-15 Eagle -hävittäjien laivuevierailun lentotoiminta käynnistyi maanantaina 9. huhtikuuta Karjalan lennostossa Rissalassa. Ilmataistelukoulutus alkoi lentokierroksilla, joiden vaativuusaste ja laajuus lisääntyvät vierailuviikkojen kuluessa nousujohteisesti.

Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin (Oregon ANG) laivuevierailu Karjalan lennostoon alkoi perjantaina 6. toukokuuta, kun vierailuun osallistuvat 173rd Fighter Wingin F-15-hävittäjät ja niitä tukeva Boeing KC-135 Stratotanker -tankkauskone saapuivat Rissalan tukikohtaan. Alunperin Eagleja piti tulla kuusi, mutta lopullinen konemäärä jäi viiteen.

sentrylynx14_ilmavoimatMukana oli 150-henkinen yhdysvaltalaisosasto. Vierailua edeltävällä viikolla Rissalaan saapui myös harjoitukseen liittyvää materiaalia Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneiden tuomana.

Monikansallisesta yhteistyöstä aiempien vierailujen sekä kansainvälisten lentotoimintaharjoitusten yhteydessä kerätyn kokemuksen ansiosta valmistelut etenivät mutkattomasti. Lentotoiminta pääsi käynnistymään suunnitellusti maanantaina 9. toukokuuta.

Jo ensimmäisenä lentopäivänä Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät ja kansalliskaartin F-15:t lensivät kaksi ilmataisteluharjoitteluun keskittyvää lentokierrosta. Ensimmäisen vierailuviikon keskiviikkoon mennessä lentokierroksia oli kertynyt jo puolenkymmentä.

Lsentrylynx6_ilmavoimatentokonekuvaajia on Rissalassa muistettu kuvauslavalla. Lentoaseman pysäköintialueen kulmaan on tuotu kaksi perävaunua, joista aukeaa esteetön näkymä aidan yli asematasolle ja kiitoradalle (oikealla, klikkaa kuvat suuremmiksi). Hävittäjät rullaavat lentokierroksille aivan kuvaajien linssien edestä.

Laivuevierailuun osallistuvien lento-osastojen johtajille, Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Tomi Böhmille ja Oregon ANG:n 173. hävittäjälennoston komentaja eversti Jeff F. Smithille oli jo keskiviikkona ehtinyt muodostua kokonaiskuva siitä, minkälaista hyötyä ja oppia lentotoiminnasta saadaan.

"Laivuevierailun aikana lennämme yhdessä ilmataistelulentoja, joihin liittyen käymme yhdessä läpi tehtävänvalmisteluvaiheen ja sen purun. Lisäksi käymme keskusteluja taistelutekniikan ja -taktiikan kehittämisestä", kertoi everstiluutnantti Böhm.

"Tämä kaikki auttaa meitä kehittämään suorituskykyämme ja toimintatapojamme."

Laivuevierailun lentotoiminta on suunniteltu voimakkaan nousujohteiseksi sekä laajuudeltaan että vaativuudeltaan. Ensimmäisillä lennetyillä kierroksilla Hornetit ja F-15:t kohtasivat ilmassa pieninä 1 vastaan 1 ja 2 vastaan 2 -osastoina. Tulevien päivien aikana osastojen koko ja tehtävien vaativuus kasvaa.

sentrylynx12_ilmavoimatVierailun harjoittelu huipentuu toisella viikolla laajaan Ruotsin ilmavoimien kanssa yhteistoiminnassa järjestettävään Cross Border -kierrokseen. Siinä Karjalan lennoston Hornetien ja kansalliskaartin F-15-koneiden yhteisosasto kohtaa Lapin lennoston Rovaniemen tukikohdasta sekä Luulajan tukikohdasta toimivien suomalaisten Hornetien ja ruotsalaisten Saab JAS 39 Gripenien muodostaman harjoitusvastustajan.

Nousujohteinen harjoittelun on myös kansalliskaartin eversti Smithin mukaan Rissalan laivuevierailun parasta antia.

"173. hävittäjälentolaivueen tehtävä on kouluttaa F-15 C/D -ohjaajia operatiivisten joukko-osastojen tarpeisiin. Meille tulee tilaisuus vierailla toisella kalustolla operoivan laivueen luona ehkä kerran kahdessa-neljässä vuodessa. Siksi mahdollisuus lentää kierroksia huippukalustolla toimivien Hornet-valmiusohjaajien kanssa on kouluttamillemme ohjaajille erinomainen tilaisuus oppia uutta."

Lentotoiminta jatkuu 20. toukokuuta asti

sentrylynx15_ilmavoimatKarjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n isännöimän vierailu ja sen lentotoiminta jatkuu 20. toukokuuta asti. Lentotoiminta ajoittuu laivuevierailuviikkojen arkipäivinä aikavälille kello 8–16 suuntautuen Rissalan tukikohdan itä- ja länsipuolisille harjoitusalueille sekä Kuopion, Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin rajaamalle alueelle.

Lentotoiminnan yhteydessä käytetään koneiden omasuojakalustoon kuuluvia lämpöhakuisten ohjusten harhauttamiseen tarkoitettuja soihtuja. Ne saattavat näkyä maassa kirkkaina valoilmiöinä.

Lisäksi harjoitustoimintaan voi liittyä yliäänilentoja, jotka voivat olla kuultavissa maassa pamauksina. Mahdolliset yliäänilennot suoritetaan Vaasan, Oulun ja Kokkolan edustan merialueilla. Harjoitustoimintaan voi sisältyä myös ilmatankkauslentoja.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: