Mikkeliin avataan miehittämättömien ilma-alusten koelentokeskus UAS Centre Finland

Mikkelin kaupunki kertoo sen lentoasemalla avautuvan Suomen ensimmäinen miehittämättömien ilma-alusten pysyvä koelentokeskus. Uusi toimija täydentää Mikkelin normaalia lentoliikennetoimintaa.

UAS Centre Finlandin (UAS, Unmanned Aircraft Systems) avajaisia vietetään Mikkelin kentällä torstaina 12. marraskuuta avoimien ovien tapahtumalla kello 13–15. Tapahtumassa yleisö voi tutustua miehittämättömiin ilma-aluksiin, harrasteilma-aluksiin, pelastuskalustoon ja lennonjohtotornin toimintaan.

Jatkossa lentokentällä tutkitaan ja testataan perinteisen ja miehittämättömien ilma-alusten toimintojen yhteensovittamista. UAS Centre Finlandia pyörittää Future Sky Oy, jonka päätoimialaa ovat miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät ja niiden kehittäminen. UAS Centre Finland tekee yhteistyötä liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa.

Koelentokeskuksen myötä lentokentälle syntyy uutta liiketoimintaa, jonka toivotaan kehittävän myös nykyistä toimintaa.

"Kaupungille lentokentän säilyminen ja kehittäminen on tärkeää kaupungin elinvoimaisuuden kehittämisessä, niin paikallisen elinkeinoelämän kuin uusien liiketoimintaedellytysten mahdollistajana. Uudet yritykset ja työpaikat, joita miehittämättömien lentokoneiden toiminnan ympärille syntyy, turvaavat osaltaan lentokentän säilymisen aktiivikäytössä", painottaa Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä Mikkelin kaupungin tiedotteessa.

Miehittämättömän ilmailun toimijoita Suomessa on arvioitu tällä hetkellä olevan 70–100 ja lisäksi vähintään kaksinkertainen määrä muita alasta kiinnostuneita lennättäjiä ja harrastajia. Kyseessä on useiden miljardien eurojen markkina.

Miehittämättömät ilma-alukset mahdollistavat energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan tuotannon tehostamiseen monella toimialalla, kuten sairaanhoito, maanviljelys, metsäteollisuus, sähköverkkoyhtiöt, vartiointi, poliisi, pelastustoimi, palolennot, rajavalvonta, puolustusvoimat, postipakettien toimitus ja lehdenjako.

Mikkelin lentokenttää ylläpitää kaupunki, ja valtio on tukenut toimintaa. Kentän pääasiakkaita ovat olleet Puolustusvoimat, liikelennot, lentokoulut sekä ilmailuharrastajat. Kentällä työskentelee neljä henkilöä. Mikkelissä on vapaata ilmatilaa, jota voidaan uusien toimintojen kautta hyödyntää.

UAS Centre Finland