Rajavartiolaitos paljasti luvattomia rajanylityksiä Helsinki-Vantaan transit-lennoilta

Transfer_signRajavartiolaitos paljasti heinäkuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajan ylittävän lentoliikenteen tarkastuksissa muutamia luvattomia rajanylityksiä. Erityisesti tekotapana käytettiin jatkolentoyhteyksiä.

Rajavartiolaitoksen mukaan laittomaan maahantuloon käytettävät pääreitit sisärajoilla kulkevat Etelä-Suomen satamien ja Tornion kautta Ruotsista Suomeen. Yksittäinen merkittävä laittoman maahantulon saapumisväylä on Helsinki-Vantaan lentoasema.

Heinäkuussa paljastettujen tapausten kohdalla käytettiin hyödyksi Suomen kautta kulkevia transit-lentoja. Maahantuloa pyrittiin järjestelmään reiteillä Shanghaista Tel Aviviin ja New Yorkista Moskovaan. Ainakin molempia kaukoreittejä operoi Finnair. Jatkolento Suomesta eteenpäin jätettiin kuitenkin tarkoituksella käyttämättä.

Edellisten tapausten lisäksi Rajavartiolaitos havaitsi heinäkuussa myös muutamia muita luvattomia rajanylityksiä Helsinki-Vantaalla. Näiden tapausten kanssa pyrittiin maahan Schengen-sisärajalennolta Venetsiasta.

Laittoman maahantulon lisäksi Rajavartiolaitos käännytti tai epäsi maahanpääsyn tammi-heinäkuussa 2016 yhteensä 574 henkilöltä, kun vuotta aiemmin tapauksia oli 607. Näissä luvuissa on mukana lentoliikenteen lisäksi myös laivaliikenne ja Venäjän ylittävä rajaliikenne. Yleisin syy maahantulon epäämisessä olivat voimassaolevan viisumin tai oleskeluluvan puuttuminen.

Lue myös: