RCAF:n Hornetit saapuivat Baltiaan

hornet_3_net_siauliai_RCAFKanadan kuninkaallisten ilmavoimien Canadian Air Task Force on syyskuun alussa liittynyt NATO:n Baltic Air Policing -operaatioon. Neljä CF-188 Hornet -hävittäjää on sijoitettu Šiauliain tukikohtaan Liettuaan. Kanadalaiskoneet korvaavat Baltian taivaalla mm. Englannin Royal Air Forcen Typhoon-osaston.

Koneet tukeutuvat normaalisti Bagotvilleen Quebecissä Kanadassa. Niiden laivue on 425 Tactical Fighter Squadron.

hornet_1_net_siauliai_RCAFCF-188 on Royal Canadian Air Forcen (RCAF) versio McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjästä, jota Suomenkin Ilmavoimat käyttää. RCAF:n virallinen tyyppimerkintä on CF-188, mutta usein siitä käytetään myös versiota CF-18.

CF-188 Horneteissa on rungon kyljessä ohjaamon edessä tykin latausluukkuun asennettu tunnistusvalonheitin. Sitä voidaan käytetään pimeällä tehtävillä tunnistuslennoilla kohteen valaisemiseen. Samanlainen valonheitin tilattiin myös suomalaisiin Hornet-hävittäjiin.

CF188_tallin_flyfinland_harrikoskinenKanadalaisille Horneteille tunnusomaista on eturungon alapintaan maalattu valeohjaamo (klikkaa kuvat suuremmaksi). Tarkoituksena on pyrkiä kaartotaistelussa hämäämään vastustajaa siitä, mikä on koneen todellinen asento.

Samanlaista maalausta on käytetty mm. kylmän sodan aikana amerikkalaisissa A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökoneissa. Niissä valeohjaamolla pyrittiin harhauttamaan ilmatorjuntaa koneen lentäessa aivan maastoa mukaillen.

Liettuaan saapui CF-188-koneiden ohella 180 osaston henkilöstöön kuuluvaa. Aiemmin Air Task Force oli huhtikuusta alkaen sijoitettuna Romanian Câmpia Turziin. Šiauliaissa kanadalaiset ovat joulukuuhun asti.

hornet_2_net_siauliai_RCAFJoukkoja Hornetien tueksi ovat lähettäneet 2. ja  3 Wing Bagotvillestä Quebecistä; 4. Wing Cold Lakesta Albertasta, 8. Wing Trentonista Ontariosta, 14. Wing Greenwoodista Nova Scotiasta, 17. Wing Winnipegistä Manitobasta ja 22. Wing North Baystä Ontariosta.

Monikansallista ilmapuolustusta

NATO:n Baltic Air Policing -nimellä tunnettu valvontatehtävä käynnistyi huhtikuun alussa vuonna 2004 tukemaan liittoumaan mukaan tulleiden Baltian maiden ilmapuolustusta. Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia hävittäjäkoneita.

Baltic Air Policing -operaatiosta on yleensä vastannut kerrallaan yksi valtio. Ukrainan tilanteen vuoksi nyt kesällä paikalla on ollut neljä maata: Englanti (Eurofighter Typhoon), Puola (MiG-29), Tanska (F-16AM) ja Ranska (Rafale, Mirage 2000).

Samaten käyttöön otettiin Šiauliain ohella Ämarin tukikohta Virossa. Kanadan rinnalla  alkaneessa syksyn vuorossa ovat Portugali (F-16AM), Hollanti (F-16AM) ja Saksa (Eurofighter Typhoon).

Virossa keskiviikkona vieraillut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupaili Ämariin lisää amerikkalaisia sotilaskoneita yhteistä harjoittelua varten. NATO:n kokous järjestetään huomenna ja ylihuomenna Walesissa Englannissa.

Il20_MirageF1_frenchairforceKymmenessä vuodessa mukana Baltic Air Policing -operaatiossa ovat olleet Belgia, Tanska, Tshekki, Englanti, Norja, Hollanti, Espanja, Yhdysvallat, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Turkki ja Saksa.

Nyt Baltian taivaalla nähdään ensimmäistä kertaa NATO-maan F/A-18 Hornet -hävittäjiä. Ilmavoimat ovat käyttäneet Baltian ilmatilan valvontaan todella vaihtelevaa kalustoa.

Mukana on ollut mm. Eurofighter Typhoon, MiG-21, MiG-29, F-4F Phantom II, Mirage 2000, Mirage F-1, F-16 Fighting Falcon, F-15C Eagle, Tornado F.3 ja JAS 39 Gripen -koneita. T.T.

Lue myös: