RPAS/UAS-laitteiden pakollinen rekisteröinti alkaa Yhdysvalloissa

Destia_RPAS_Camflight8_1Pakollinen yli 250 gramman ja maksimissaan 25 kilon painoisten miehittämättömien ilma-alusten rekisteröinti alkaa Yhdysvalloissa 21. joulukuuta. Web-pohjainen rekisteröinti on ensimmäiset 30 päivä ilmainen. Suomessa RPAS-laitteisiin suhtautuminen on huomattavasti liberaalimpaa, ainakin toistaiseksi.

"Odotamme joulukauden aikaan satoja tuhansia uusia kauppoja miehtittämättömistä ilma-aluksista. Rekisteröinti antaa meille mahdollisuuden jakaa tietoa uusille ilmatilan käyttäjille ennen kuin he aloittavat lentonsa. Heidän tulee tuntea säännöt  ja ymmärtää vastuunsa", sanoi FAA:n johtaja Michael Huerta.

"Miehittämättömien ilma-alusten käyttäjät ovat ilmailijoita. Sen myötä tulee myös suuri vastuu", kommentoin Yhdysvaltain liikenneministeri Anthony Foxx.

Uusi rekisteröintivaatimus koskee Yhdysvalloissa aluksi kaikkia pienten RPAS/UAS -laitteiden omistajia 21. joulukuuta 2015 alkaen. Olemassa olevat laitteet on rekisteröitävä 19. helmikuuta 2016 mennessä. Joulukuun 21. päivä jälkeen laitteensa ostavien käyttäjien on suoritettava rekisteröinti ennen ensimmäistä ulkona suoritettavaa lentoa.

Rekisteröintiprosessia ei tue toistaiseksi muita kuin harrastekäyttöön rekisteröitäviä laitteita. FAA kehittää prosessiaan koskemaan myös kaupallisen käytön laitteita kevääseen 2016 mennessä.

Rekisteröinti voidaan tehdä perinteisesti paperilomaketta käyttäen tai web-pohjaisen käyttöliittymän avulla, jossa ikäraja on 13-vuotta. Aluksi rekisteröinti on maksuton 30 päivän ajan, jonka toivotaan houkuttelevan mahdollisimman monet huolehtimaan asiansa kuntoon ensitilassa. Rekisteröinti muuttuu maksulliseksi 20. tammikuuta 2016. Tuolloin hinta on viisi dollaria.

Yhden käyttäjän harrastekäyttöön rekisteröimät laitteet saavat kaikki saman tunnistenumeron. Rekisteröinti on voimassa kolme vuotta.

Suomessa ei ole käytössä vastaavaa prosessia vaan toiminta on hyvin liberaalia. Liikenteen turvallisuusvirasto julkisti lokakuussa 2015 säännöt kotimaiseen miehittämättömään ilmailuun.

Lue myös: