Spirit AeroSystems pilkkoutuu - Boeing ja Airbus ostavat pääosan alihankkijan toiminnoista

Boeing_1Boeing on edennyt yhtiön tuotannon laadunvarmistamiseen tähtäävässä hankkeessa, jossa se ostaa alihankkijansa Spirit AeroSystemsin. Kauppa on merkittävä ja se pilkkoo Spirit AeroSystemsin useaan eri osaan. Kaupalla on vaikutuksia myös Airbusin tuotantoon ja eurooppalaisvalmistaja ilmoittikin ostavansa osia Spirit AeroSystemsin toiminnoista.

Boeingin ja Spirit AeroSystemsin välinen kauppahinta on noin 4,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria, mutta kaikkine Spiritin velkoineen hintalappu nousee noin 8,3 miljardiin dollariin. Spirit käy neuvotteluja myös Airbusin kanssa, joka on ostamassa osaa yhtiön tuotantosta.

"Uskomme kaupan olevan suuren yleisön, lentoyhtiöasiakkaidemme sekä Spiritin ja Boeingin  työntekijöiden parhaaksi" sanoi Boeingin toimitusjohtaja Dave Calhoun.

Boeing ostaa kaikki yhtiön tuotantoon liittyvät toiminnot sekä muuta liiketoimintaa kaupallisen ilmailun, puolustusteollisuuden ja jälkimarkkinoiden osalta Spirit AeroSystemsiltä. Osana kauppaa Boeing varmistaa tukitoiminnot Spiritin asiakkaille niiltä osin, kun se ottaa yhtiötä haltuunsa.

Spirit AeroSystems liitetään kokonaan Boeingin kaupallisten liikennelentokoneiden tuotantoon sekä laatu- ja turvallisuusjärjestelmiin. Toimella pyritään nostamaan Boeingin tuotteiden laatua ja turvallisuutta sille tasolle, jolla sen kuuluu olla.

Edellämainittujen lisäksi Spirit suunnittelee myyvänsä Airbusin toimintaa tukevia toimintojaan Subangissa Malesiassa ja Prestwickissä Skotlannissa sekä muita hankkeita tukevia toimintojaan Belfastissa Pohjois-Irlannissa.

Airbus pyrkii turvaamaan tuotantoaan hankkimalla omistukseensa A350 XWB -runko-osien tuotantoa Pohjois-Carolinan Kinstonista ja Ranskan St. Nazairesta sekä A220-koneiden siipi- ja keskirunkotuotantoa Pohjois-Irlannin Belfastista ja Marokon Casablancasta ja A220-koneiden moottoripankkojen tuotantoa Kansasin Wichitasta.

Kauppojen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 puolivälissä. Aikatauluun vaikuttavat Spiritin Airbus-toimintojen myynnin edistyminen ja osakkeenomistajilta sekä viranomaisilta vaadittavat hyväksynnät.

Spirit AeroSystemsin tilauskirjan arvo oli vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä noin 49 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tämä pitää sisällään merkittävä alihankintatuotantoa Boeingille 737- ja 787 -koneisiin ja Airbusille A220- ja A350 -koneisiin.