Suomi lähettää Ilmavoimien F/A-18 Hornetit Islannin ilmavalvontaoperaatioon vuonna 2025

HN_IAM14_ilmavoimat_netSuomi osallistuu Naton rauhanajan tehtäviin vuonna 2025 muun muassa Itämerellä ja Islannissa. Ilmavoimat saa seuraavan Naton ilmavalvontaoperaatiotehtävän Islantiin, jonne lähetetäisiin alkuvuodesta 2025 enintään viiden F/A-18 Hornet -hävittäjän osasto. Ilmavoimien oli määrä osallistua Islannin ilmavalvontaoperaatioon jo reilut 10 vuotta sitten.

Valtioneuvosto antaa Suomen osallistumisesta Naton rauhanajan yhteisen puolustuksen tehtäviin selonteon eduskunnalle lokakuun aikana.

"Vuonna 2025 Suomi osallistuu Naton rauhanajan yhteisen puolustuksen tehtäviin merivoimien kahdella aluksella ja ilmavoimien enintään viiden hävittäjän lento-osastolla. Merivoimilla osallistumme pysyvän merivoimaosaston ja miinantorjuntaosaston tehtäviin Itämerellä, Pohjanmerellä sekä Pohjois-Atlantilla. Ilmavoimilla osallistumme Naton ilmapuolustuksen Air Policing -tehtäviin Islannissa, Koillis-Atlantilla ja Pohjoisella jäämerellä", kertoi puolustusministeri Antti Häkkänen.

Islannissa on vuodesta 2008 lähtien ollut käynnissä Icelandic Air Policing and Surveillance (ISLAPS) Nato-operaatio. Islannin tarpeista lähteneessä ilmavalvontaoperaatiossa liittoutuneiden hävittäjät tukeutuvat Reykjavikiin Keflavikin lentotutkikohtaan. Islanti on niitä harvoja Nato-maita, jolla ei ole omia ilmavoimia.

IAM2014_HN_KarlSuomen ilmavoimien hävittäjäosaston osallistuminen Islannin ilmapuolustustehtävään Koillis-Atlantilla ja Pohjoisella jäämerellä on tarkoitus olla kestoltaan kolme viikkoa ja sen on tarkoitus ajoittua helmi-maaliskuulle 2025.

Osaston koko olisi enintään viisi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja 50 henkilöä. Henkilöstö muodostetaan kantahenkilökunnasta ja mahdollisesti reservistä palkattavista sopimussotilaista.

Islannista toteutettava ilmavalvonnan päivystystoiminta pitää sisällään alueellisen tilannekuvan valvontaa sekä Naton reagointiperusteiden mukaisia tunnistus-, valvonta- ja alueellisen koskemattomuuden turvaamislentoja.

"Osallistumalla Air Policing -tehtäviin Islannissa, Koillis-Atlantilla ja Pohjoisella jäämerellä laajennamme Suomen toimintaprofiilia sekä vahvistamme Naton toimintakykyä pohjoisella alueella. Alueen strategisen merkityksen huomiointi liittokunnassa on Suomen tavoitteiden mukaista. Toiminta on myös osoitus konkreettisesta pohjoismaisesta yhteistyötä", sanoi puolustusministeri Häkkänen.

Naton ilmapuolustusta toteutetaan Air Policing ja Air Shielding -toiminnoilla. Air Policing -tehtävät ovat osa Naton integroidun ilma- ja ohjuspuolustuksen rauhanajan toimintaa, jolla huolehditaan ilmatilan valvonnasta ja reagoidaan mahdollisiin ilmatilaloukkauksiin.

Kotimaassa toteutettava alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen liittyvä päivystystoiminta on toimintatavaltaan lähellä Naton Air Policing -tehtäviä.

Suomen Ilmavoimat toteutti F/A-18 Hornet -osastolla ensimmäisen NATO Air Policing ja Air Shielding operaation menestyksekkäästi Romaniassa kesällä 2024.


Suomen Hornetit Islannissa aiemminkin - ilmavalvontaoperaatio vaihtui harjoitukseksi vuonna 2014

Lear_HNt_Ilmavoimat+Mikko+Kankaisto_netSuomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -osaston odotettiin osallistuvan Islannin ilmavalvontaoperaatioon jo reilut 10 vuotta sitten.

Tuolloin vuodeksi 2014 alunperin suunniteltu ilmavalvontaoperaatio vaihtui laajan keskustelun jälkeen Iceland Air Meet 2014 (IAM2014) -harjoitusoperaatioksi, jossa kansainvälistä keskityttiin kehittämään kansainvälistä yhteistyötä sekä kouluttamaan joukkoja uusiin järjestelmiin. Tuolloin Naton ilmavalvontatehtävästä huolehti Norjan ilmavoimat.

Suomi osallitui harjoitukseen tuolloin viidellä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä ja kahdella NH Industries NH90 -helikopterilla.

Lue myös: