Textron ostaa slovenialaisen sähkölentokonepioneeri Pipistrelin osaksi uutta Textron eAviation -yksikköä

VelisElectroSähkölentokoneista tuttu Pipistrel on tulevaisuudessa osa Textron Aviationin laajaa ilmailuportfoliota yhdessä Cessnan, Beechcraftin ja Bellin kanssa. Textron ilmoitti 17. maaliskuuta 2022 sopineensa Pipistrelin Slovenian ja Italian toimintojen hankinnasta omistukseensa. Slovenialaisen Pipistrelin tuotevalikoimassa on mm. maailman ensimmäinen tyyppihyväksytty sähkölentokone Velis Electro.

Textronin siipien suojissa Pipistrelillä on pääsy merkittäviin resursseihin ja tekniseen sekä säädöspuolen osaamiseen, mutta myös maailmanlaajuiseen myynti- ja tukiverkostoon. Kauppa mahdollistaa Pipistrelille entistä nopeamman tuotekehityksen sekä nopeuttaa myös sähkö- ja sähköhybridilentokoneiden tyyppihyväksynnän hankkimista.

"Pipistrel nostaa Textronin ainutlaatuiseen asemaan kehittämään teknologioita vastuullisemman ilmailun markkinoille ja kehittämään uusia lentokoneita vastaamaan laajaa asiakaskysyntää", sanoi Textronin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Scott Donnelly.

"Hankinta tukee Textronin pitkä aikavälin strategiaa tarjota vastuullisia ratkaisuja erilaisille markkinoille kuten kaupunki-ilmailuun (Urban Air Mobility), yleisilmailuun ja lentorahti- sekä erikoistehtävien pariin", jatkoi Donnelly.

Textron suunnittelee perustavansa kaupan myötä uuden Textron eAviation -liiketoimintayksikön, joka keskittyy uudenlaisiin ns. kestävän kehityksen lentokoneisiin. Pipistrel tulee olemaan osa tätä uutta yksikköä.

Pipistrel on ollut yksi maailman johtavista ja menestyksekkäimmistä sähkölentokoneita kehittävistä yrityksistä. Textron on sitoutunut säilyttämään Textronin brändin, pääkonttorin, tuotekehityksen sekä valmistuksen Sloveniassa ja Italiassa. Textron investoi Pipistrelin kehitykseen ja tulevaisuuden hankkeisiin.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2022 toisella neljänneksellä riippuen mm. erilaisista viranomaishyväksynnöistä.

Pipistrelin perustaja ja toimitusjohtaja Ivo Boscarol jatkaa yhtiössä pienomistajana sekä vanhempana hallituksen puheenjohtajana. Hän konsultoi Pipistrelin tulevaisuuden suunnitelmia ja strategioita kahden vuoden ajan.

Pipistrel on vuodesta 2007 lähtien kehittänyt sähkölentokoneita ja erilaisia sähkömoottoroituja pienlentokoneita. Pipistrelin lentokoulutuskäyttöön suunniteltu Velis Electro oli maailman ensimmäinen tyyppihyväksynnän saanut sähkölentokone. EASA myönsi sille tyyppihyväksynnän kesäkuussa 2020. Slovenialaisyhtiön tuotevalikoimassa on myös kolme muuta sähkölentokoneversiota. Ne ovat Taurus Electro, Alpha Electro ja Alpha electro LC.

Lue myös: