Tulli paljasti rahtikoneen hyödyntämisen savukkeiden laajassa salakuljetuksessa

Pskovavia Antonov AN-26Tulli epäilee savukkeiden laittomasta maahantuonnista venäläisen rahtikoneen lentomiehistön jäseniä, jotka ovat käyneet Suomessa viikoittaisilla reittilennoilla. Pääepäiltynä on Suomessa pysyvästi asuva mies, joka on vastaanottanut ja levittänyt edelleen Venäjältä laittomasti Suomeen tuotuja savukkeita.

Savukkeiden maahantuonti- ja levitysorganisaation epäillään tuottaneen maahan ja välittäneen edelleen Suomessa vähintään neljä miljoonaa savuketta eli 20 000 kartonkia. Vältettyjen maahantuontiverojen ja tullimaksujen määrä on noin 900 000 euroa.

Laittoman maahantuonti- ja levitystoiminnan epäillään alkaneen jo vuonna 2011 ja olleen säännönmukaista.

Tullin vakavan rikollisuuden Helsingin yksikkö pääsi organisaation jäljille oman rikosanalyysi ja -tiedustelutoimintansa avulla. Tulli suoritti rikosasiassa syyskuussa laajoja kiinniottoja ja kotietsintöjä pääkaupunkiseudulla.

tulli_logoKiinniottojen yhteydessä lentomiehistön jokaisen jäsenen henkilökohtaisista matkalaukuista takavarikoitiin laittomasti Suomeen tuotuja, samalle vastaanottajalle tarkoitettuja venäläisiä savukkeita yhteensä yli 200 kartonkia.

Savukkeita epäillään tuodun Suomeen ajoittain jopa noin tuhat kartonkia viikossa.  Kiinniotetut miehistön jäsenet ovat käyneet vuoden 2012 aikana Suomessa 19 - 49 kertaa.

Lentomiehistön kokoonpano on vaihdellut, ja siihen on kuulunut kaikkiaan 34 eri henkilöä tutkittavana olevana aikana. Savukkeiden jakeluportaassa Suomessa on todettu olleen useita toimijoita ennen niiden päätymistä loppukäyttäjille pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

Savukkeita epäillään tilatun ja levitetyn tilaajien tarpeen ja menekin mukaisesti.

Rikoskokonaisuutta on Tullissa tutkittu törkeänä veropetoksena, veropetoksena ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisenä. Rikoskokonaisuudessa on kuultu useita kymmeniä henkilöitä rikoksesta epäiltyinä, joista 13 henkilöä on ollut tutkinnan aikana vangittuna.

Asia on siirtymässä syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjävirastoon.

Pskovavia lentää päivittäin DHL:n rahtia Suomen ja Venäjän välillä. Yhtiö on perustettu vuonna 1944 ja sillä on laivastossaan kolme Antonov An-26 rahtilentokonetta sekä yksi An-24 matkustajareittiliikenteeseen. Yhtiön kotipaikka on Pskov Venäjällä.