Työtaistelu uhkaa Airprossa - työntekijät vaativat samasta työstä samaa palkkaa

TurvajonoLentoyhtiöille maapalveluja tuottavan Airpron työntekijät uhkaavat työtaistelutoimilla. Kiistakysymys on kahden palveluntuottajan Airpron ja RTG:n välisestä palkkaerosta. Neuvottelut kiistassa ovat jatkuneet IAU:n ja Airpron välillä tuloksetta jo syksystä 2011.

Lentoyhtiöille maapalveluja tuottavan Airpron työntekijät eivät hyväksy Finavia -konsernin menettelyä maksaa samasta työstä alempaa palkkaa kuin konsernin toisessa maapalveluyhtiössä RTG Ground Handlingissa. Airpron ja RTG:n toimitusjohtajana ja henkilöstöpäällikkönä istuvat samat henkilöt, yhtiöiden työnjohto lentoasemilla on yhteinen ja yhtiöiden hallituspaikat on miehitetty samoilla Finavian edustajilla.

Airpron alempi palkkaus on perua yhtiön Palkansaaja Pardian kanssa tekemästä työehtosopimuksesta. Sopimus on tehty ilman, että työntekijät olisivat järjestäytyneet Pardiaan. RTG maksaa alan muiden yritysten tapaan alan yleissitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

IAU:n tiedotteen mukaan työntekijät ovat tuloksetta neuvotelleet syksystä 2011 alkaen järjestelyistä, joilla Airprossa siirryttäisiin noudattamaan yleissitovaa työehtosopimusta. Koska Finavia ei ole valmis huomioimaan yhdenvertaisen kohtelun näkökulmaa eikä kunnioita työehtosopimuslakia, työntekijät tulkitsevat työehtosopimuslakia niin, että heitä ei enää sido työrauhavelvoite.

Airpro tuottaa maapalveluja mm. Norwegianille, Air Balticille ja Ryanairille.
Lisäksi Airpro vastaa turvatarkastuksista suurimmilla lentoasemilla.

Airpron liiketoiminta-alueita ovat maapalvelut, turvatarkastuspalvelut ja palvelut lentoasemilla. RTG Ground Handling Oy huolehtii 13 Suomen lentoasemalla tulopalvelutoiminnoista, lähtöselvityksestä ja koneiden jäänpoistosta.

Airpro Oy on perustettu vuonna 1994 ja kuuluu Finavia konserniin. RTG Ground Handling Oy:stä tuli osa Airpro konsernia vuonna 2010.