USA:n ja Norjan F-35 -hävittäjät osallistuvat Joint Fighter -integraatioharjoitukseen Suomessa

ilmavoimat_F35_HN2Suomen Ilmavoimat valmistautuu uusien Lockheed Martin F-35A -hävittäjien eli Joint Fightereiden suorituskykyjen käyttöönottoon. Ilmavoimat järjestää 19.‒22. elokuuta 2024 koulutustapahtuman, jossa tutkitaan ja kehitetään liittolaisten F-35 -hävittäjien yhteistoimintakykyä Maa- ja Merivoimien asejärjestelmien kanssa. Tavoitteena on todentaa liittolaisten F-35 -hävittäjien maalinosoituskyky Maa- ja Merivoimien asejärjestelmien tulenkäytölle.

ilmavoimat_F35_HNKoulutustapahtumaan osallistuu Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien lisäksi kaksi yhdysvaltalaista ja kaksi norjalaista F-35A Lightning II -hävittäjää sekä Maa- ja Merivoimien kalustoa. Yhdysvaltalaiset ja norjalaiset F-35 -hävittäjät tukeutuvat Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohtaan. 

"F-35 -hävittäjät tuottavat tulevaisuudessa merkittävää uutta suorituskykyä Suomen koko puolustusjärjestelmälle. Hävittäjän tutka ja muut sensorit mahdollistavat maa- ja meritaistelun tehokkaan tukemisen ilmasta käsin, joten Ilmavoimat tekee F-35-hankkeessa tiivistä yhteistyötä muiden puolustushaarojen ja Nato-liittolaisten kanssa. Nyt järjestettävän koulutustapahtuman tavoitteena on todentaa liittolaisten F-35 -hävittäjien maalinosoituskyky Maa- ja Merivoimien asejärjestelmien tulenkäytölle", kertoo Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Tommi Heikkala.

HN_F35_luftforsvaret_ilmav1Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät lentävät koulutustapahtuman yhteydessä yhdysvaltalaisten ja norjalaisten F-35 -hävittäjien kanssa myös Fighter Integration (FI) -lentokierroksia, joiden tavoitteena on kehittää neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoimintaa. FI-toiminnassa pyritään optimoimaan kahden eri sukupolvia edustavan hävittäjätyypin suorituskyvyt molempien vahvuuksia hyödyntäen. 

Koulutustapahtuman lentotoiminta suuntautuu Pirkkalan tukikohdasta Keski-Suomessa ja Suomenlahdella sijaitseville harjoitusalueille.

ilmavoimat_F35_HN_HWTällainen kansainvälinen ja standardoitu Fighter Integration -toiminta tähtää kahden eri sukupolven hävittäjän suorituskykyjen optimointiin. Suomi haluaa ottaa kaiken potentiaalin irti kahden eri hävittäjätyypin käytöstä siirtymäkaudella Horneteista Joint Fightereihin. 

Suomen Ilmavoimien F-35A -kaluston tyyppimerkintä JF on johdettu englanninkielen sanoista Joint Fighter, jolla korostetaan uuden hävittäjän lisäarvoa ja merkitystä kaikkien puolustushaarojen suorituskyvylle.

Elokuun alkupuolella Suomen Ilmavoimat osallistui Norjassa FWIC 24 -harjoitukseen, jossa yksi päätavoite Ilmavoimien osalta oli harjoitella yhteistoimintaa viidennen sukupolven hävittäjien kanssa haastavissa ilmaoperaatioissa. Nyt Joint Fightereita käytetään laajasti eri puolustushaarojen tulenkäytön johtamisessa. MH

Lue myös: