Utin NH90-koptereihin M-134D-H Gatling -oviase

NH90_oviase_1_utinjaakarirykmenttiUtin Jääkärirykmentin NH Industries NH90 -helikoptereille otetaan kevään aikana käyttöön asejärjestelmä, jonka avulla ne pystyvät mm. turvaamaan laskeutumisaluetta kuljetustehtävissä. Gatling-periaatteella toimiva Dillon Aero M-134D-H Minigun -konekivääri sijoitetaan oviaukkoon ja sitä suunnataan käsin. Utissa järjestettiin viime vuonna oviasejärjestelmän hankinnan huipentaneet ilma-ammunnat.

Gatling-periaate keksittiin jo 1862. Aseessa on kehämuodossa useita piippuja, joilla jokaisella on oma lukko. Kokonaisuus pyörii ulkoisen voimanlähteen turvin. Yksi piippu ampuu ja muut ovat lataussyklin eri vaiheissa. Näin päästään erittäin suuriin tulinopeuksiin.

Esimerkiksi Fairchild A-10 Thunderbolt II -maataistelukoneen 30 mm GAU-8 Avenger -tykki käyttää tätä periaatetta. Myös Suomen Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjien etuosassa on 20 mm M61 Vulcan Gatling-tykki.

NH90_oviase_2_utinjaakarirykmenttiNH90-kopterien uudet aseet käyttävät 7.62x51 NATO-patruunaa. Kuusipiippuisen M-134D-H:n tulinopeus on tyypillisesti 3000 laukausta minuutissa eli 50 sekunnissa.

Kun Suomelle hankittiin kuljetushelikoptereita, esillä oli myös taistelukopterien ostaminen niiden turvaamiseksi. Tämä kuitenkin kaatui poliittisessa prosessissa. Nyt hankitut oviaseet mahdollistavat NH90-koptereille omasuojan etenkin kriittisessä laskeutumisvaiheessa.

Viime vuoden tyyppihyväksyntäkokeissa Utin Jääkärirykmentin tukena oli italialainen Agusta, joka oli jo aiemmin asentanut järjestelmän toisen valtion NH90-kopteriin. Ennen varsinaisia ilma-ammuntoja selvitettiin, mikä vaikutus oviaseella on kopterin lento-ominaisuuksiin. Samaten varmistettiin, että se ei häiritse NH90:n järjestelmiä.

NH90_oviase_3_utinjaakarirykmenttiM-134D-H Minigunilla ammuttiin Suomessa viidellä koelennolla noin 23 000 laukausta. Oheiset kuvat (klikkaa suuremmaksi) ovat näistä viimevuotisista testeistä. Ongelmia ei koeammunnoissa ilmennyt ja ase osoittautui tarkaksi.

Minigun asennetaan oviaseeksi vain tarvittaessa. Kaksi miestä pystyy tekemään sen noin tunnissa. Aseen ammuslaatikossa on 4400 patruunaa. Jutun lähteenä käytetyn Utin Jääkärirykmentin Keihäänkärki-lehden mukaan asejärjestelmä saataneen palveluskäyttöön keväällä 2014. T.T.

Lue myös: