Utti avaa lentonäytöskauden toukokuussa - Ilmavoimat seuraa heti perässä

Utti_2018_laskuvarjojääkärien_tukkijumppaLentonäytöskausi 2019 lähestyy kevään valon lisääntyessä. Ensimmäisenä on vuorossa 9. toukokuuta Utin jääkärirykmentin avoimien ovien päivä. Ilmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumat seuraavat heti perässä. Kauden huipentuma on Suomen Ilmailuliitto 100 vuotta -lentonäytös Turussa 15.-16. kesäkuuta.

Eri puolilla Suomea avoimien ovien päivän -tyyliin järjestettävät Ilmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumat on suunnattu erityisesti koululaisille. Samalla ne antavat muullekin yleisölle tilaisuuden tutustua joukko-osastojen toimintaan sekä päästä näkemään läheltä lentokalustoa maassa ja hieman kauempana taivaalla.

Aiemmin tapahtumia oli enemmän, mutta tukikohtaverkoston karsimisen myötä Kauhavan ja Hallin avoimet ovet ovat jääneet historiaan. Nyt vuonna 2019 tapahtumaa ei järjestetä Rissalassa.

Pirkkala_avoimet_18_2Karjalan lennoston toimintaan voi kuitenkin tutustua hyvän musiikin säestämänä Kuopion Satamatorilla torstaina 13. kesäkuuta, jolloin sielllä vierailee Puolustusvoimien Kesäkiertue 2019 kolmen soittokunnan voimalla.

Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa on tarjolla on runsaasti tietoa Puolustusvoimien varusmieskoulutuksesta, erikoiskursseista sekä uravaihtoehdoista. Niihin on vapaa pääsy.

Ohjelmat ja aikataulut tarkentuvat kevään aikana ja ne kannattaa varmistaa joukko-osastojen omilta nettisivuilta. Paikalla on aina Sotilaskodin myyntipiste, josta saa perinteisiä munkkikahveja. Samaten Leijona Catering myy hernekeittoa.

Utti_2018_erikoisjääkärien_toimintanäytösMukana tapahtumissa on tukikohdan kalustoon keskittyvän maanäyttelyn rinnalla F/A-18 Hornet -hävittäjän esityslento sekä Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmä. Myös Puolustusvoimien pyöriväsiipistä kalustoa on usein mukana.

Utissa on Helikopteripataljoonan kalusto luonnollisesti pääosassa. Lisäksi siellä on aina ollut tarjolla myös taistelunäytöksiä ja laskuvarjohyppyjä. Yleisön suosikki on ollut laskuvarjojääkärien perinteinen ja näyttävä tukkijumppa (otsikkokuvassa).

Pirkkala_avoimet_18_5Puolustusvoimain lippujuhlan paraati järjestetään 4. kesäkuuta Rovaniemellä. Sielläkin on normaaliin tapaan odotettavissa ylilentoja. Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati on puolestaan 6. joulukuuta Tampereella.

Suomen Ilmailuliitto juhlistaa satavuotista historiaansa Turussa kesäkuun 15. - 16. päivinä järjestettävässä lentonäytöksessä. Ilma- ja maavoimat ovat mukana näyttävästi, samaten Rajavartiolaitos. Hävittäjähankinta eli HX-hanke tuo jälleen paikalle kansainväliset sotilaskonevalmistajat. T.T.

Normaaliin tapaan kaikella lentotoiminnalla on säävaraus. Alla tapahtumien päivämäärät.

Torstai 9.5. Utin Jääkärirykmentti, Kouvola

Tiistai 14.5. Satakunnan Lennosto, Pirkkala

Tiistai 28.5. Ilmasotakoulu, Tikkakoski

Torstai 22.8. Lapin Lennosto, Rovaniemi

Lue lisää Suomen Ilmailuliitto 100 vuotta -lentonäytöksestä: