Uusi pelastusasema vähentää kaluston ja miehistön tarvetta Helsinki-Vantaalla

EFHK_pelastusasema_1Helsinki-Vantaan lentoasemalle valmistuu syyskuun aikana uusi pelastusasema. Sen käyttöönoton jälkeen toiminta päättyy kahdessa nykyisessä tukikohdassa. Pelastusasema kolme, joka sijaitsee kiitotie 22R:n takana, jatkaa kuitenkin edelleen toimintaansa.

Helsinki-Vantaan pelastustoiminta muuttuu, kun asemien lukumäärää vähentyy kolmesta kahteen. Uusi rakennus valmistuu keskeiselle paikalle kiitoteiden 15/33 ja 04R/22L -risteysalueelle.

Keskitettäessä toimintaa kolmen hajallaan sijaitsevan toimipaikan sijasta kahteen asemaan voidaan kansainvälisillä määräyksillä vaadittua turvallisuustasoa ylläpitää Helsinki-Vantaalla aiempaa pienemmällä kalustomäärällä. Vasteaika hätätilanteen lentoliikennealueella on kolme minuuttia.

Pelastuskalusto_EFHK_2Muutoksessa ylijäävät kaksi raskasta pelastusajoneuvoa voidaan siirtää muille Finavian lentoasemille. Toinen niistä menee Turun lentoasemalle ja toisen käytöstä ei ole vielä tehty päätöstä.

"Finavialla on ikääntynyttä pelastuskalustoa, joten vapautuvilla kalustolle koitetaan hakea sopiva sijoituspaikka vaikka koko kalustoa kierrättämällä niin, että se palvelee toimintaa parhaiten", kommentoi Finavian apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola.

Toimintatavan muutos vaikuttaa myös tarvittavan valmiushenkilöstön määrään. Sen johdosta yksikössä on käynnistetty palomiestehtävissä toimivia koskevat yt-neuvottelut. Suunnitellut muutokset tarkoittaisivat toteutuessaan työn loppumista enintään kuudelta pelastajalta.

Helsinki-Vantaan lentoasema kehittää toimintaansa viranomaisten suuntaviivojen ja ilmailumääräysten mukaisesti. Lentoasemalla pyritään tehokkaaseen toimintaan, jotta sen kilpailukyky kansainvälisten vaihtolentoasemien kilpailussa säilyy vahvana.

Lue myös: