200 keltaliivistä simuloi vaihtomatkustajia Helsinki-Vantaan uudella immersiivisellä Aukiolla

Aukio_terminaali_0219_2Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennushankkeen seuravana vaiheena otetaan perjantaina 8. helmikuuta käyttöön uusi Aukio. Nimen mukaisessa tilassa on modernia audiovisuaalista tekniikkaa, jolla esitellään Suomen luontoa. Lentoaseman toiminnan kannalta tärkein uudistus on kuitenkin uusi vaihtomatkustajien turvatarkastusalue, sekin täynnä huipputekniikkaa.

 Helsinki-Vantaan lentoasemalla on menossa noin miljardin euron laajentumishanke. Toistaiseksi suurimpana sen osana otettiin käyttöön ns. eteläsiipi heinäkuussa 2017. Tuolloin järjestettiin testipäivä, jossa 200 vapaaehtoista kulki läpi normaalin matkustajapolun ja antoi palautetta kokemastaan (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Aukio_terminaali_0219_4Menetelmä osoittautui toimivaksi tavaksi saada kokemusta ennen terminaalin varsinaista käyttöönottoa ja siksi sitä hyödynnettiin nytkin. Testikokemuksen ohella houkuttimena 200 haetulle vapaaehtoiselle oli bussikierros asematasolla sekä lounas upouudessa, Euroopan vasta toisessa Ajisen Ramen -ketjun ravintolassa Aukion laidalla.

Kun suurelle yleisölle kerrottiin mahdollisuudesta päästä testimatkustajiksi, suosio oli niin suuri että runsaassa vuorokaudessa tuli yli 1000 ilmoittautumista ja haku katsottiin parhaaksi keskeyttää.

Aukio_terminaali_0219_6Testaajien joukkoon haluttiin myös erilaisten ryhmien edustajia: usein ja harvoin matkustavia, lapsiperheitä sekä ns. PRM-matkustajia (Passengers with Reduced Mobility). Jälkimmäisiä ovat esimerkiksi liikuntarajoitteiset ja näkövammaiset, jotka usein myös tarvitsevat saattajaa liikkuessaan lentoasemalla. Tässä tehtiin yhteistyötä myös alan järjestöjen kanssa.

Testimatkustajat saapuivat aamupäivällä normaalisti T2-terminaaliin, jossa he saivat omalla nimellään ja värikoodilla varustetut kulkukortit kaulaansa. Väri viittasivat erikoistehtäviin, joita matkustajille oli annettu.

Saatuaan ylle heidät oikeista matkustajista erottavat keltaiset turvaliivit testaajat siirtyivät Congress Centerin kautta asematasobusseihin, joilla heidät kuljetettiin uuden turvatarkastusalueen saapuvien matkustajien bussiportille.

Kun turvatarkastus oli läpäisty ja Aukio koettu, havainnot kirjattiin testaajille jaettuihin lomakkeisiin. Tavoitteena oli selvittää turvatarkastuksen toimivuuden ohella mm. opasteiden riittävyyttä, lämpötilaa, ilmanlaatua ja avustettavien matkustajien reittejä.

Aukio_terminaali_0219_7Uusi Aukio sijaitsee lentoaseman Non-Schengen -terminaalissa alueella, jossa eteläsiipi ja vielä edelleen rakenteilla oleva länsisiipi liittyvät yhteen. Perjantaina 8. helmikuuta käyttöönotettava osa koostuu kolmesta alueesta: Aukiosta, vaihtomatkustajien turvatarkastusalueesta sekä myymäläkäytävästä, jolla on 11 uutta liiketilaa.

Saapuvat matkustajat kulkevat porteilta turva-tarkastusalueelle kerrosta lähteviä matkustajia ylempänä. Suomeen jäävät jatkavat edelleen toisessa kerroksessa kohti rajatarkastuspisteitä, mutta vaihtomatkustajat (joita on erittäin runsaasti) laskeutuvat rullaportailla ja hisseillä uudelle turvatarkastusalueelle.

Aukio_terminaali_0219_8Siellä heitä odottaa 10 huippumodernia turvatarkastuslinjaa sekä yksi erityisen väljä PRM-matkustajille tarkoitettu linja, eräänlainen ohituskaista. Alueen tarkoituksena on tuoda Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvien ja Euroopan kohteisiin jatkavien matkustajien turvatarkastuksen taso eurooppalaisten standardien piiriin.

Aivan kaikkia kohteita tämä vaatimus ei käsitä. Esimerkiksi Singaporesta saapuvien koneiden matkustajia ei turvatarkasteta uudelleen Suomessa. Lue lisää Aukion uudesta turvatarkastusalueesta ja sen bodyscannereistä linkistä uutisen lopussa.

Heti turvatarkastusalueen ulkopuolella on saatavana kylmää ja kuumaa vettä. Jälkimmäinen on erityisen tärkeää aasialaisille matkustajille, joita on runsaasti menossa jatkolennoille.

Aukio_terminaali_0219_3Ennen turvatarkastusta he voivat tyhjentää läpivalaisussa ongelmalliset termospullonsa tähän tarkoitukseen varatussa pisteessä ja turvan läpäistyään täyttää ne uudelleen. Vesipisteet ovat varsin huomaamattomat (kuva oikealla), mutta opastusta parantamalla ne varmasti löytävät käyttäjänsä.

Turvatarkastusalueelta siirrytään liukuovien kautta lähtevien alueelle eli Aukiolle. Siellä vaihtomatkustaja, kuten toki muutkin Non-Schengen terminaalista lähtevät, kohtaa Suomen luontoa esittelevän "immersiivisen tilakokemuksen".

Aukio_terminaali_0219_10Kolmionmuotoisen aukion reunaa kiertää aaltoileva 360 asteen LED-videonäyttö, joka koostuu 483:sta paneelista. Kokonaisuus on peräti 75 metriä pitkä ja kaksi metriä korkea.

Sille heijastetaan Suomessa neljänä vuodenaikana kuvattua videota Kolilta, Olokselta, Luostolta, Saimaalta ja Kalevankankaan luonnonsuojelualueelta.

Tätä 4K-tarkkuudella kuvattua videokokemusta täydentää äänimaailma linnunlauluineen ja veden solinoineen. Osa alueesta reagoi matkustajan liikkeisiin. Videokooste on kaksi tuntia pitkä ja vuodenajat vaihtuvat puolen tunnin välein.

 Aukion katosta on ripustettu myös rockfestivaalien lavoilta tuttuja ns. trussiristikoita, joissa on vaikuttava määrä erilaista esitystekniikkaa kuten kaiuttimia, sensoreita, valoja ja projektoreja. Niinpä tulevaisuudessa tilaa voidaan hyödyntää myös uusiin esityksiin. Katossa on valmiina myös käyttämättömiä ripustuspisteitä vastaisia tarpeita varten.

Myymäläkäytävällä on Ajisen Ramen -ravintolan ohella mm. Aasiasta tuleville tuttuja suomalaisia brändejä. Muumit ja Marimekko ovat somasti vierekkäin.

Aukio_terminaali_0219_5Aukio avautuu matkustajille perjantaina 8. helmikuuta. Turvapuoli otetaan käyttöön vähitellen kuormitusta lisäten. Aluksi turvatarkastetaan yhden saapuvan koneen matkustajat. Vanha vaihtomatkustajien turvatarkastusalue pysyy siis vielä käytössä.

Jatkossa Helsinki-Vantaan laajeneminen jatkuu niin, että länsisiiven ensimmäinen osa avautuu käyttöön huhtikuussa 2019 ja loputkin marraskuussa.

Kuvassa oikealla länsisiiven työmaan nykytila. Rakennuksen konepaikat ovat jo käytössä vaikka matkustajasillat eivät vielä toimikaan. Sen sijaan matkustajat kuljetetaan busseilla terminaaliin. Teksti ja kuvat Tero Tuominen

 Aukio_terminaali_0219_9

Aukio_terminaali_0219_1