Boeing ja USA:n oikeusministeriö sopimukseen 737 MAX -tutkinnassa - lentoyhtiökorvauksia julki

MAX_AOA_1Boeing ja Yhdysvaltain oikeusministeriö ovat päässeet sopuun Boeing 737 MAX -konetta koskevassa tutkinnassa. Päätöksen mukaan Boeingiin kohdistuu kolmen vuoden ajan velvoitteita, jotka toteutettuaan syytteistä luovutaan.

Boeingin ja Yhdysvaltain oikeusministeriön 7. tammikuuta tiedottamassa ratkaisussa on kyse lentokonevalmistajan palveluksessa olleiden työntekijöiden tuottamuksellisesta toiminnasta, jossa pimitettiin tietoja FAA:n lentokoneiden tyyppihyväksyntäryhmältä.

Boeing ei toimittanut oikeaa tietoa FAA:lle koskien 737 MAX-koneiden lentoturmiin johtaneen MCAS-järjestelmän (Maneuvering Characteristics Augmentation System) toiminnallisuuksista, jotta lentäjien koulutusvaatimukset olisi voitu arvioida riittäviksi.

"Uskon vakaasti, että päätösratkaisu on meille oikea toimi, jonka myötä tunnustamme ettemme ole toimineet meitä kohtaan osoitettujen arvojen ja odotuksien mukaisesti. Tämä on vakava muistutus meille kaikille siitä kuinka kriittinen velvoitteemme läpinäkyvyydestä ilmailuviranomaista kohtaan on sekä seurauksista yhtiöllemme jos näihin odotuksiin ei vastata", sanoi Boeingin toimitusjohtaja  David L. Calhoun. 

 Osana ratkaisua Boeing sitoutuu kolmen vuoden aikana useisiin velvoitteisiin. Sopimuksen mukaan Boeing maksaa sakkoina 243,6 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja tarjoaa 500 miljoonan dollarin lisäkorvaukset Lion Airin ja Ethiopian Airlinesin Boeing 737 MAX -koneturmissa menehtyneiden 346 ihmisen perheille.

Edellisten lisäksi sopimus sisältää sitoumuksen 1,77 miljardin Yhdysvaltain dollarin korvauksista lentoyhtiöasiakkaille osana yhtiön kompensaatiotoimia 737 MAX -koneiden lentokiellon aiheuttamista menetyksistä.

Boeing 737 MAX -koneita koskeva lentokielto päättyi Yhdysvalloissa marraskuussa 2020. Ensimmäisenä USA:n operaattorina Boeing 737 MAX -koneilla lensi kaupallisesti 29. joulukuuta American Airlines. Maailmanlaajuisesti se oli vasta kolmas lentoyhtiö, joka otti MAXit käyttöön lentokiellon päättymisen jälkeen. Aiemmin taivaalle ehtivät GOL Linhas Aéreas ja Aeromexico.

Euroopassa Boeing 737 MAX -koneiden lentokiellon odotetaan päättyvän vielä tammikuun 2021 aikana.

Lue myös: