Cotio kuljettaa Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa takavarikoidut tuotteet takaisin asiakkaalle

Turva_2014_1Finavia avaa yhdessä startup-yritys Cotio Oy:n kanssa uuden verkkopalvelun, jonka kautta käsimatkatavaroista poistetut arvokkaat esineet on hävittämisen sijaan mahdollista saada takaisin. Pelkästään Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa takavarikoidaan vuosittain noin 400 000 kiellettyä tavaraa.  Ruumamatkatavaroista poistetut tavarat on jo pitkään ollut mahdollista saada takaisin.

"Käsimatkatavaroista otetaan eniten haltuun vesipulloja ja yli sadan millilitran hygienia- ja kosmetiikkapakkauksia, joiden kuljettaminen matkustamoon on nesterajoitusten vuoksi kiellettyä. Vaarallisiksi esineiksi ja aineiksi luokitellaan myös terävät ja helposti syttyvät esineet. Käsimatkatavaroista poistettujen tavaroiden joukossa on myös siis arvotavaroita kuten vaikkapa harvinaisia sytyttimiä, kallista alkoholia tai muuten tunnearvoltaan rakkaita esineitä", kertoo Finavian apulaisjohtaja Heikki Koski Helsinki-Vantaalta.

Finavia avaa yhteistyössä Cotion kanssa testikäyttöön uuden digitaalisen palvelun, jonka avulla käsimatkatavaroista poistettujen arvotavaroiden palautus omistajilleen on mahdollista. Uudistus liittyy turvatarkastuksen kehittämiseen ja Finavian tavoitteisiin parantaa asiakaskokemusta ja tuottaa matkustajille maailmanluokan palveluita.

Turvajono"Finaviassa palvelukehityksen ideoihin suhtaudutaan avarakatseisesti ja ehdotuksiin tartutaan - tulivatpa toiveet sitten matkustajilta, työntekijöiltä tai vaikkapa startupilta kuten tässä tapauksessa. Otamme käsittelyyn kaikki ideat ja niiden toteutusmahdollisuuksia tarkastellaan monesta eri näkökulmasta muun muassa turvallisuuden, eettisyyden ja ekologisuuden kannalta" jatkaa Koski.

"Ajatus uudesta verkkopalvelusta sai alkunsa, kun jouduin luovuttamaan turvatarkastajalle salkun pohjalle jääneen sveitsiläisen linkkuveitsen. Olisin ollut valmis maksamaan toimituksesta, mutta sellaista palvelua ei ollut saatavana", kertoo idean isä ja Cotio Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Collander.

Uuden palveluvaihtoehdon myötä matkustaja saa turvatarkastajalta kuitin haltuunotetusta tavarasta. Kuitissa olevan tunnisteen avulla hän voi tilata esineen toimituksen osoitteesta www.cotio.fi. Palvelumaksu vaihtelee tavaran laadun ja toimitustavan mukaan. Nettipalvelu toimii suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

Takavarikoitu tuote luvataan toimittaa asuinpaikasta riippuen takaisin asiakkaalle viimeistään 14 arkipäivän kuluessa. Mikäli asiakas ei tilaa tuotetta takaisin itselleen verkkopalvelun kautta se voidaan hävittää tai myydä 30 päivän kuluttua. Mahdollinen tuotto ohjataan Finavian hyväksymään hyväntekeväisyyskohteeseen.

Kuljetusten hinnat saattavat muuttua toiminnan aikana, sillä kyseessä on pilotointivaihe, jonka aikana tunnustellaan markkinoita.

"Käsittely- ja toimituskulut kotimaan kuljetuksissa jäävät todennäköisesti alle 15 euron ja ulkomaille hintataso on alle 30 euroa. Lopullinen hinta riippuu toki toimitettavasta tuotteesta", kertoo Collander Lentoposti.fi:lle.

Erikoistuotteet kuten liian suuren kapasiteetin litium-akut saadaan myös perille maakuljetuksin mutta niille hinnat ovat eriluokkaa. Halvimmillaan oman tavaransa saa takaisin jos sen pääsee noutamaan Helsinki-Vantaalla sijaitsevalta noutopisteeltä tai Cotion varikolta, joka sijaitsee lentoaseman läheisyydessä. Tuolloin hinta on vain viisi euroa.

Palautuspalvelu on koekäytössä Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuoden loppuun asti. Pilotin aikana testataan prosessin toimivuutta ja sitä, miten hyödylliseksi matkustajat tämän palvelun kokevat ja onko palvelulle riittävää kysyntää.

"Kokemusten ja kysynnän mukaisesti palvelua ollaan valmiita laajentamaan myös muille Finavian lentoasemille", kertoo Annika Kåla Finavian viestinnästä Lentoposti.fi:lle.

Palvelu on suunnattu matkustajille, joilla on mukanaan joko rahallisesti tai tunnearvoltaan arvokasta tavaraa, mutta joita ilmailuturvallisuussyistä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa.

Digitaalinen palautuspalvelu on lisävaihtoehto. Matkustaja voi edelleenkin palata lähtöselvitykseen ja jättää laukkunsa ruumassa kuljetettavaksi tai viedä tavaran autoonsa tai jättää sen saattajalle tai viedä säilytykseen. Suomessa ruumamatkatavoista poistetut tavarat on jo pitkään ollut mahdollista saada takaisin.