Dronella ei saa ilmakuvata Puolustusvoimien kohteita tai harjoituksia luvatta - johtaa poliisikäsittelyyn

Poliisi_Matrice_ilmassa_maastaPuolustusvoimat muistuttaa dronea lennättäviä asiaa koskevista määräyksistä ja säännöksistä. Valtaosa viime viikkoina esiin nousseista dronehavainnoista on koskenut asianmukaisia ja laillisia lennätyksia. Ilmasta ei kuitenkaan saa kuvata mitä tahansa kuten Puolustusvoimien kohteita tai harjoituksia. Luvaton kuvaus näiden kohteiden osalta johtaa aina poliisikäsittelyyn.

Poliisi_drone_laatikotKriittisen infrastruktuurin läheisyydessä tehdyt epäilyttävät dronehavainnot ovat olleet esillä viime viikkoina. Poliisin mukaan valtaosa dronelennätyksistä on ollut asianmukaisia ja laillisia, eikä läheskään kaikista dronehavainnoista tarvitse olla huolissaan. Droneja käyttävät toiminnassaan myös poliisi ja useat muut lailliset toimijat. Ne suorittavat päivittäin lukuisia virka- tai työtehtäviin liittyvä lentoja.

Puolustusvoimat muistuttaa kaikkia dronea lennättäviä maanpuolustuksellisten kohteiden kuvauskielloista. Ilmasta ei nimittäin saa kuvata luvatta Puolustusvoimien maastoharjoituksia, kasarmialueita, varikoita, varastoja, viestiasemia, antennikenttiä eikä puolustuslaitteita, sotasatamia tai sotilaslentokenttiä.

 Tällaisten kohteiden luvaton kuvaaminen johtaa aina poliisikäsittelyyn. Kuvaamiseen Puolustusvoimien rajoitetulla alueella tulee hakea erikseen ilmakuvauslupa.
 
Poliisi_poliisi_ja_tilannekuvaIlmailun rajoituksista on säädetty Valtioneuvoston asetuksessa ilmailulta rajoitetuista alueista ja Maanpuolustuksen kannalta merkityksellisten kohteiden tutkimisesta ilma-aluksesta on säädetty aluevalvontalaissa. Tietoa miehittämättömän ilmailun säännöksistä ja määräyksistä sekä lentokieltoalueista löytyy liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Droneinfo-palvelusta.

Suomessa on useita rajoittava tai kieltävä UAS-ilmatilavyöhykkeitä sekä muita rajoitus- ja kieltoalueita.

Lue myös: