FAA määräsi moottorivaihtoja Boeingin Dreamlinereihin - lennolla sammuvaa moottoria ei voi uudelleenkäynnistää

 Dreamliner_GEnxYhdysvaltain lentoturvallisuudesta vastaava FAA on määrännyt Boeing 787 Dreamliner -koneita operoivat lentoyhtiöt moottorivaihtoihin. Syynä on lennonaikainen sammutus, joka on johtanut tilanteeseen, ettei uudelleenkäynnistystä voida suorittaa. 

FAA:n julkaisema lentokelpoisuusmääräys koskee Boeingin 787-8 ja -9 Dreamlinereita, jotka on varustettu GE:n GEnx -moottoreilla ja tietyillä -1B PIP2 suorituskykyparannuksilla varustetuilla osilla.

Kyseisellä yhdistelmällä on havaittu ongelmia moottorin puhaltimen siipien jäätymisen seurauksena tapahtuneesta tasapainotusongelmasta, joka vaurioittaa moottoria ja johtaa lisäksi moottorin sammutukseen lennolla. FAA jatkaa ongelman tutkimista yhdessä Boeingin ja GE:n kanssa.

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että puhaltimen siipien voimakas hankautuminen GEnx -1B PIP2 johtaa tehon menetykseen. Tapahtumaketjun seurauksena moottorin uudelleen käynnistys olisi mahdotonta.

ZA001_1st_FLTKyseinen tapahtumaketju sattui todellisella lennolla ja johti Dreamlinerin toisen moottorin sammutukseen. Koneen toinen moottori oli vanhempaa GEnx -1B PIP1 mallia ja se pysyi käynnissä jäätymisen seurauksena aiheutuneista vaurioista huolimatta. FAA:n mukaan tapahtumat sattuivat jäätävissä olosuhteissa yli 20 000 jalan korkeudessa.

Erityisen tärkeää tämä lentokelpoisuusmääräys on lennon turvallisen jatkumisen kannalta Dreamlinereille, joiden molemmat moottorit ovat GEnx -1B PIP2 -mallisia. Vastaavaan tilanteeseen joutuminen voisi johtaa molempien moottoreiden sammutukseen lennolla.

Boeing Dreamlinereiden lentokäsikirjaan on tuotu uusia ohjeita lentomiehistölle jään poistosta moottoreista, jonka pitäisi vähentää mahdollisuutta irtoavan jään aiheuttamilta vaurioilta. Lentokelpoisuusmääräyksen mukaan kahdella GEnx -1B PIP2 -moottorilla varustettuihin koneisiin on tehtävä muutoksia toisen moottorin osalta tai moottorityyppi on vaihdettava erilaiseen. Aikaa korjaustoimille on annettu 150 päivää.

Lentokelpoisuusmääräystä koskevalla konetyypillä operoi kaikkiaan 29 lentoyhtiötä ja niiden laivastossa on 176 yhteensä Boeing 787 Dreamlineria.

GE_GEnx_moottori_1Kyseisellä konetyypillä operoi mm. Skandinaviasta Aasiaan ja Yhdysvaltoihin lentävä Norwegian mutta se käyttää Rolls-Royce Trent 1000 -moottoreita.

Suomeen konetyypillä operoi Tokio-Helsinki -reittiä lentävä Japan Airlines (JAL), joka käyttää GE:n GEnx -moottoreita.

 Lue myös: