Finavia toi oopperan ja baletin Helsinki-Vantaalle - Kulttuurinäyttämö lentoaseman Kehäradan-asemalle

Keharata_kulttuuri_1Finavia ja Suomen Kansallisooppera ja -baletti avasivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle ikkunan oopperan ja baletin maailmaan. Lentoseman alla sijaitsevalle Kehäradan asemalle johtavan porraskuilun seinälle heijastuu kaikille avoin jättikokoinen kuva- ja ääni-installaatio.

HUA_taideteosMatkustajat kulkevat Helsinki-Vantaan lentoasemalla oopperan ja baletin tahtiin 17. syyskuuta 2024 alkaen. Finavia ja Kansallisooppera ja -baletti julkistivat yhteistyön avaamalla lentoasemalle kuva- ja ääni-installaation, jossa yhdelle juna-aseman seinistä heijastetaan katkelmia Helsingissä Töölönlahdella sijaitsevassa Oopperatalossa esitetyistä ooppera- ja balettinäytöksistä.

”Kulttuurinäyttämöksi” kastettu kokonaisuus näkyy lentokentän juna-aseman ja terminaalin yhdistäville pitkille liukuportaille. Sekä lähtevät että saapuvat matkustajat pääsevät nauttimaan tästä kulttuurikokemuksesta matkallaan terminaaliin tai terminaalista. Kulttuurinäyttämö ilahduttaa päivittäin myös kymmeniä tuhansia lentoasema-alueella työskenteleviä ihmisiä.

HUA_luotojalettijeff”Kulttuurinäyttämö tuo suomalaisen kulttuurin Helsinki-Vantaalla tilaan, joka on kaikille avoin ja maksuton. Lentoasema, aivan kuten kulttuurikin, on tehty jokaista ihmistä varten riippumatta siitä, mistä he tulevat. Helsinki-Vantaan kautta matkustaa vuosittain yli 15 miljoonaa ihmistä, ja noin kolmasosa matkustajista saapuu lentoasemalle junalla. Tällä yhteistyöllä voimme tarjota ainutlaatuisen matkustuskokemuksen hyvin suurelle määrälle matkustajia”, sanoi Finavian Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Serlenius.

Kulttuurinäyttämö koostuu 12 metriä leveästä ja 6,5 metriä korkeasta valkokankaasta, jolle ooppera- ja balettikohtaukset heijastetaan videotykillä. Esityksiin olennaisesti liittyvä musiikki luodaan tilaan äänimaisemaksi valkokankaan yhteyteen asennetuilla kaiuttimilla.

HUA_luotojaikkunaEsitettävät teosmaistiaiset ovat tallenteita Kansallisoopperan ja -baletin ohjelmistosta. Mukana tässä ensimmäisessä kokoelmassa ovat baletit Joutsenlampi ja Prinsessa Ruusunen sekä oopperat Tosca, Turandot ja Don Giovanni. Esityksen kokonaiskesto on noin 20 minuuttia. Kooste vaihtuu säännöllisesti.

”Haluamme tarjota kotimaista ja kansainvälistä ohjelmistoamme yhä laajemmalle yleisölle, ja lentoasema on tähän tarkoitukseen oivallinen ja ehkä yllätyksellinenkin paikka. Oopperasta ja baletista voi nauttia lyhyinä makupaloina, ja valtava seinä on kuin tarkoitukseen tehty”, iloitsi Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi.

Aukio_terminaali_0219_10Kulttuurinäyttämö liittyy osaksi muita Helsinki-Vantaan taide- ja elämysinstallaatioita. Suomalaisuudesta ammentavia kokonaisuuksia ovat myös muun muassa lentoaseman tuloaulan luontodioraama Luoto ja porttialueen immersiivinen Aukio-tila.