Finnair rajoittaa koirien kanssa matkustamista Yhdysvaltoihin - syynä yhtiön järjestelmärajoitukset

FinnairA350tailFinnair rajoittaa koirien kanssa matkustamista Yhdysvaltoihin 1. elokuuta 2024 alkaen. Syynä ovat järjestelmärajoitukset, jonka seurauksena Finnair ei voi täyttää Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC:n tuoreita viranomaismääräyksiä koirien osalta.

Finnair kertoo Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC:n ottavan käyttöön uusia, koirien maahantuontia Yhdysvaltoihin koskevia sääntöjä rabies-riskin seurauksena. Uusien sääntöjen vuoksi Finnair kertoo joutuvansa toistaiseksi rajoittamaan koirien kuljetusta Yhdysvaltoihin 1. elokuuta 2024 alkaen. Kyseinen muutos ei koske avustaja- ja palveluskoirien kanssa matkustamista.

Uudet viranomaisvaatimukset edellyttävät jatkossa, että koiralla on lentorahtikirjadokumentti. Tällaisen dokumentin liittäminen matkustajan varaukseen ja sen käsittely ei ole mahdollista Finnairin matkustamiseen liittyvissä järjestelmissä, minkä vuoksi CDC:n vaatimusten toteuttaminen ei ole Finnairin lennoilla tällä hetkellä mahdollista. Lentorahtikirjadokumentti liittyy rahtiliikenteeseen ja sen laatii huolintaliike.

Finnair kertoo peruneensa kaikki varaukset koirille, jotka on aiemmin vahvistettu yhtiön lennoille Helsinki-Vantaalta Yhdysvaltoihin 1. elokuuta 2024 alkaen.

Finnair ei toistaiseksi vahvista uusia varauksia koirille, jotka matkustavat Yhdysvaltoihin asiakkaan kanssa matkustamossa tai matkatavaratilassa. Matkustajan mukana kulkevat lemmikit katsotaan matkustajan matkatavaraksi riippumatta siitä, onko eläin lennon ajan matkustamossa tai ruumassa.

Uusi rajoitus koskee ainoastaan koiria, eikä sillä ole vaikutusta muiden lemmikkien kuljetukseen. Koirien kuljetus rahtina Finnairin lennoilla Yhdysvaltoihin on edelleen mahdollista.

Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC on julkistanut DogBot-palvelun, jonka avulla matkustaja saa muutaman kysymyksen jälkeen vaadittavat tiedot koiran kanssa matkustamisesta Yhdysvaltoihin. CDC:n mukaan Rabies on eliminoitu Yhdysvalloissa vuonna 2007, mutta yli 100 maassa rabies-riski ei ole hallinnassa. Suomi ei ole mukana CDC:n korkean riskin maiden listauksessa.

CDC:n vaatimukset riippuvat siitä koska koira on saapumassa Yhdysvaltoihin, missä eri maissa koira on vieraillut kuuden kuukauden aikana ennen Yhdysvaltoihin saapumista sekä siitä onko koira saanut rabies-rokotuksen mikäli sellainen vaaditaan.