Heittoistuinhyppy kylmään mereen - ohjaajaopiskelijat harjoittelevat pelastautumista Upinniemessä

ilmask_pelastautusmisharjoitus_2024Ilmavoimien, Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen lentäjät harjoittelevat lokakuussa kylmän meren olosuhteissa selviytymistä Upinniemessä Ilmasotakoulun järjestämässä meripelastautumisharjoituksessa. Harjoitusosuuksista pisin on ollut noin vuorokauden mittainen ja tapahtumapaikka on kylmällä merialueella.

Meripelastautumisharjoituksessa koulutetaan Ilmavoimien, Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen ohjaajaopiskelijoita. Tässä vaiheessa koulutusta kadetit ovat lentäneet Grobilla ja myöhemmissä koulutusvaiheissa he siirtyvät oman koulutushaaran mukaisen kaluston käyttöön.

Tavoitteena on harjaantua pelastautumaan kylmästä merestä heittoistuinhypyn tai pakkolaskun jälkeen. Opittaviin kokonaisuuksiin sisältyy muun muassa toimintakyvyn ylläpitäminen, pelastautumisvarusteiden käyttö, rantautuminen, maastossa majoittuminen sekä merkinantovälineiden käyttö. 

Harjoitus toteutetaan sekä allas- että meriolosuhteissa. Koulutusohjelmaan kuuluu eri pituisia harjoitteita, joista osa on muutaman tunnin mittaisia. Pisin harjoitus on aiempina vuosina kestänyt noin vuorokauden.

UpinniemiOppilailla on harjoituksen aikana käytössä samanlainen varustus kuin hävittäjälentokoneen ohjaamossa. Kyseessä ovat lentäjän päällä olevat varusteet sekä heittoistuimen mukana tulevat pelastautumispakkauksen varusteet. Lentäjän varusteisiin kuuluvat mm. lääkintäpakkaus, monitoimityökalu ja hätälähetin. Pelastautumispakkaukseen kuuluu mm. pieni yhden hengen lautta, villasukat, pipo, hansikkaat, puukkosaha ja puukko.

Vesillä tapahtuvien harjoitusosioiden aikana paikalla on varoveneessä pintapelastaja. Harjoituksessa on mukana myös lääkintähenkilöstöä.

Harjoitusta tukevat kalustolla ja henkilökunnalla Rannikkoprikaati ja 3. Logistiikkarykmentti. Aiemmin mukana on ollut myös NH90-helikopteri.

Tällaiseen meripelastautumisharjoitukseen voi osallistua myös jo valmistuneita lentoupseereita. Uran aikana pelastautumiskoulutuksen olosuhdeharjoituksia kerrataan tarpeen mukaan meri-, talvi- ja kesäolosuhteissa. Ilmavoimien hävittäjälentäjät kertaavat määräajoin myös hinauslaskuvarjokoulutuksessa lentokelpoisuusvaatimusten mukaisesti.