Ilmavoimat kunnioittaa Stieglitz-turman muistolaatan paljastamista Hawk-ylilennolla Juokslahdella 18.10.

VES_Stigu_1Ilmavoimat lentää Hawk-ylilennon Jämsän Juokslahdella 18. lokakuuta 2024, jossa paljastetaan Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz -koulukoneelle vuonna 1952 tapahtuneen lento-onnettumuuden muistolaatta. Onnettomuudessa menehtyi yksi Ilmavoimien ohjaaja ja toinen loukkaantui.

Juokslahti Seura ry:n järjestämä muistolaatan paljastustilaisuus pidetään perjantaina 18. lokakuuta 2024 kello 13.00 alkaen lento-onnettomuuspaikalla, joka sijaitsee lähellä Juokslahdentien ja Jyväskyläntien risteystä.

Ilmavoimien Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz -koulukone syöksyi paikalla maahan 6. helmikuuta 1952. Konetta ohjannut vänrikki Urho Uusimaa loukkaantui ja vänrikki Henry Kolehmainen menehtyi saamiinsa vammoihin.

Stieglitz_SAKuvaStieglitz SZ-32 oli ennen onnettomuutta joutunut matalaan säähän. Lentokone osui puuhun ja syöksyi sen jälkeen rinteeseen. Nyt onnettomuuspaikalla paljastetaan muistolaatta lento-onnettomuuden ja siinä menehtyneen lentäjän muistoksi.

Onnettomuuskone korjattiin vuonna 1952, jonka jälkeen se palautettiin Ilmavoimien käyttöön. Koneyksilö lensi eri vaiheiden jälkeen Ilmavoimissa vuoteen 1959 saakka ja myytiin eteenpäin vuonna 1960.

Ilmavoimat lentää ylilennon onnettomuuspaikan yli Hawk-suihkuharjoituskonekalustolla kello 13. 00 Lentotoiminnalla on säävaraus.

Stieglitz_KPartonenFocke-Wulf Fw 44 Stieglitz on saksalainen yksimoottorinen, kaksitasoinen ja kaksipaikkainen koulu- ja taitolentokone. Suomen Ilmavoimat käytti Stieglitz-koneita lentokoulutuksessa vuodesta 1940 vuoteen 1960 saakka.

Kauhavan Lentokonepuiston kokoelmissa on esillä Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz, joka on samanlaisessa maalauskaaviossa kuin SZ-32. MH