Helsinki-Vantaalle avautui uusi bussiporttiterminaali - kuljetusten tarve kasvaa laajennustöiden ajaksi

bussiterminaali_2Finavian kehitysohjelma etenee jälleen askeleella kun lentoaseman laajennuksen ensimmäiset uudet tilat avattiin matkustajakäyttöön keskiviikkona 1. kesäkuuta. Uudesta bussiporttirakennuksesta terminaalin ja Hilton-hotellin välistä matkustajat viedään ulkopaikoille pysäköityihin koneisiin.

Helsinki-Vantaan uusi odotusalue ja bussiportit palvelevat matkustajia, joilla on bussikuljetus Non-Schengen-lennolle koska käytettävä kone on pysäköity asematasolle eikä matkustajasiltaan. Maakuljetusten käyttöä Helsinki-Vantaalla joudutaan lisäämään tilapäisesti, kun terminaalin laajennustyöt käynnistyvät ja osa laajarunkokoneiden matkustajasilloista poistuu käytöstä.

lentoasema_kehitys_rakennus_3Siksi myös Finnairin Aasian lentojen koneita joudutaan pysäköimaan entistä useammin matkustajien bussikuljetuksia vaativille ulkopaikoille. Kuvassa oikealla bussiterminaalin rakennustyöt ovat alkuvaiheissaan. Ensimmäinen lento uudelta bussiporttialueelta lähti keskiviikkona iltapäivällä Lontooseen.

Nyt avattujen odotustilojen suunnittelussa on Finavian mukaan panostettu viihtyisyyteen ja rentoon tunnelmaan. Alueelle haluttiin tuoda pala suomalaista luontoa ja sen kaunista saaristoa. Merihenkeä luodaan runsaalla puun käytöllä ja tuomalla sisustukseen pohjoisten kallioiden karuus (kuva alla).

bussiterminaali_1"Saaristolaistunnelmaa ovat luomassa muun muassa puupöllit ja isot luonnonkivet. Tavallisten lentokenttäistuinten tilalla on erilaisia puupenkkejä", kuvailee lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Rakennus tarjoaa lisäkapasiteettia noin tuhannelle matkustajalle ja 12 asematasobussille. Kooltaan uudisrakennus on noin 3 000 neliömetriä.

Terminaalissa on kestävän kehityksen kahvila Fair Taste. Sen valikoimista löytyy vastuullisesti tuotettuja ruokia ja juomia. Tarjolla on puhtaista raaka-aineista valmistettuja ja terveellisiä vaihtoehtoja sisältäviä ruokia, aina sormisyötävästä ruokaisempaan tarjontaan.

Haapasaari sanoo, että Fair Taste -kahvilan tuotevalikoima on Finavialle myös strateginen valinta, sillä yhtiö haluaa yhdessä ravintolayrittäjä HMSHostin kanssa myös näin kantaa vastuuta ympäristön ja parempien elinolojen puolesta.

Lisää kapasiteettia vaihtomatkustukseen

Helsinki-Vantaan vaihtomatkustusta palvelevaa turvatarkastusta on laajennettu toukokuussa. EU-maiden ulkopuolelta saapuvia ja edelleen EU-maahan jatkavia matkustajia palvelee jatkossa kaksi linjaa lisää. Samanaikaisesti rajatarkastukseen on lisätty sekä passiautomaattien että henkilökohtaista rajatarkastuspalvelua antavien palvelupisteiden määrää.

"Muutostöiden tavoitteena on kasvattaa Helsinki-Vantaan kapasiteettia ja säilyttää koneen vaihtamisen helppous ja nopeus myös matkustajamäärien kasvaessa ennen uusien terminaalitilojen ja lentoaseman infrastruktuurin valmistumista", kertoo Haapasaari.

Haapasaaren mukaan kasvava matkustajamäärä lisää myös tarvetta saada nykyistä enemmän tilaa matkatavaroiden käsittelyyn. Finavia laajentaakin nykyistä matkatavarakeskusta, jotta kapasiteetti saadaan riittämään ennen varsinaisen uuden matkatavarajärjestelmän käyttöönottoa. Lisätilat otetaan käyttöön elokuussa.

HEL_bussiterminaali_2Bussiporttialueen (kuvassa vasemmalla sen sijainti) käyttöönotto ja kapasiteetin lisääminen ovat osa Finavian kehitysohjelmaa, jossa laajennetaan Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajatiloja, kehitetään palveluita ja parannetaan lentoliikenteen infrastruktuuria.

Finavia purkii varmistamaan Helsinki-Vantaan kilpailuasemaa Euroopan ja Aasian välisessä vaihtoliikenteessä sekä näin säilyttää suomalaisten hyvät lentoyhteydet ympäri maailmaan. Lentoasema aikoo palvella 20 miljoonaa matkustajaa 2020-luvun alkupuolella.

"Lentomatkustajat odottavat sujuvuutta, nopeita vaihtoaikoja, hyviä palveluja ja elämyksellisyyttä. Nämä tekijät ratkaisevat lentoaseman menestymisen kovassa kilpailussa, ja niihin meidän pitää panostaa. Joka kolmas lentomatkustaja valitsee lentoreittinsä vaihtolentoaseman perusteella", sanoo Haapasaari. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: