Helsinki-Vantaan uuden matkatavaratehtaan kautta kulkee jatkossa jopa 14 800 laukkua tunnissa

Matkatavaratehdas_1Finavia on saanut valmiiksi matkustamista sujuvoittavan matkatavaralogistiikan modernisointihankkeen, joka on osa Helsinki-Vantaan syksyllä 2023 päättyvää 10-vuotista kehitysohjelmaa. Nyt ovat valmistuneet lentoaseman sujuvuutta varmistavan matkatavaratehtaan lähtevän ja saapuvan matkatavaran järjestelmät, laitteistot ja uudet tilat.

HUA_terminaali_ulkoa_ylhaaltaYhden katon alla toimivan Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin matkatavaralogistiikan kehityshanke on saatu valmiiksi. Entiset kaksi matkatavaroiden luovutusaulaa 2A ja 2B on yhdistetty yhdeksi 12 000 neliömetrin kokoiseksi tilaksi, jolla on leveyttä jopa 150-200 metriä. Tässä uudistuneessa aulassa on käytössä nykyisin kaikkiaan yhdeksän matkatavaroiden luovutuskarusellia sekä kaksi erikoismatkatavaralinjastoa.

Saapuvan matkatavaran käsittelyn keskittäminen yhteen tilaan tehostaa lentoyhtiöiden ja maahuolinnan toimintaa, sillä niiden ei tarvitse jakaa resursseja eri terminaalien tai aulojen välille. Matkustajille keskitetty matkatavara-aula tarkoittaa helppoutta, kun kaikki matkatavarat noudetaan yhdestä ja samasta aulasta.

Matkatavara_aula_1"Meidän tavoitteemme on tarjota tiloissamme operoiville lentoyhtiöille ja maahuolintayhtiöille tilat, laitteet ja järjestelmät, jotka nopeuttavat ja tehostavat matkatavaroiden käsittelyä. Matkustajille parannukset näkyvät sujuvuutena ja toimitusvarmuutena", sanoo Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman asemataso- ja kiitotietoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa.

Helsinki-Vantaan lähtevien matkatavaroiden käsittelykapasiteetti on noussut kehityshankkeen aikana 50 prosenttia. Lentoaseman uumenissa sijaitsevassa matkatavaratehtaassa voidaan käsitellä noin 5 000 laukkua tunnissa enemmän kuin aiemmin, kun lisätilaa käsittelyyn on saatu yli 10 000 neliömetriä.

Matkatavara_aula_2Samalla matkatavaralinjasto on kasvanut pituutta yli kolme kilometriä. Matkalaukkuhotellin eli ns. aikaisten laukkujen automaattivaraston kapasiteetti on kasvanut tuhannella paikalla 2400 laukkuun.

Kokonaisuudessaan uudistetun matkatavaratehtaan tilat ovat kooltaan 28 000 neliömetriä ja tunnissa voidaan käsitellä lähtevien ja lentoa vaihtavien matkustajien osalta yhteensä noin 14 800 laukkua. Matkatavaralinjastoja lentoasemalla on nykyisin kaikkiaan 15 kilometriä.

Matkatavaratehdas_2"Kaiken kaikkiaan olemme Helsinki-Vantaan kehitysohjelman aikana ottaneet käyttöön monia teknisiä uudistuksia ja parannuksia, jotka lisäävät matkatavaroiden sujuvaa kulkua. Hyödynnämme uutta teknologiaa ja digitaalisia menetelmiä, jotka helpottavat maahuolintayhtiöiden toimintaa. Kun matkatavaralogistiikan koko ketju toimii luotettavasti, matkatavarat kulkeutuvat koneeseen ja koneesta terminaaliin sukkelasti", sanoo Elasmaa. MH

Lue myös:

Artikkeli: Helsinki-Vantaan laajennustyöt etenevät - pandemian hiljentämät lentoasemat valmiina avaukseen