Impostorien määrä lisääntynyt Helsinki-Vantaalla

Rajavartiolaitos on vuoden 2011 aikana havainnut Helsinki-Vantaan lentoasemalla useita toiselle henkilölle kuuluvalla aidolla matkustusasiakirjalla matkustavaa henkilöä eli impostoria. Useimmiten impostorit pyrkivät peittämään todellista henkilöllisyyttään johtuen merkinnöistä viranomaisrekisterissä. On myös mahdollista, ettei henkilöillä ole hallussaan matkustamiseen oikeuttavaa asiakirjaa. Lisäksi vuoden 2011 aikana Helsinki-Vantaalla on havaittu lukuisia tapauksia, joissa väärennetyllä tai toiselle henkilölle kuuluvalla passilla on todennäköisesti saatu aito oleskelulupa jostain toisesta EU-maasta.

Yhdessä paljastuneista tapauksista Tulli ilmoitti Rajavartiolaitokselle epäillystä impostorista, joka tavattiin 13.2.2011 saapumassa Frankfurtista. Matkustajan hallussa oli toiselle ihmiselle kuuluva aito Nigerian passi. Lisäksi henkilöllä oli aito Espanjan oleskelulupakortti, joka oikeuttaa vapaaseen liikkumiseen Schengen-alueella. Henkilöä epäillään rekisterimerkintärikoksesta, perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä, väärän henkilötiedon antamisesta, valtionrajarikoksesta ja ulkomaalaisrikkomuksesta. Helsingin rajatarkastusosasto käännytti henkilön Espanjaan 22.2.2011.

Rajavartiolaitos yhteistoiminnassa Tullin ja Poliisin kanssa toimii aktiivisesti impostorien paljastamiseksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Schengen-alueen sisäisessä liikenteessä ulkomaalaisvalvonnan ja rikostorjunnan toimenpitein saadaan paljastettua tehokkaasti väärillä henkilötiedoilla matkustavia henkilöitä. Schengen-alueen ulkorajaliikenteessä tapaukset havaitaan rajatarkastusten yhteydessä.

http://www.rajavartiolaitos.fi/rvl/bulletin.nsf/HeadlinesPublicFin/CD9E01CAC3815613C22578410038B31C