Keflavikissä mahalaskun tehnyt Sukhoi Superjet epäonnistui ylösvedossa

Sukhoi_Superjet_100_3Viime sunnuntaina Islannin Keflavikissä mahalaskun tehnyt Sukhoi Superjet osui maahan yhdellä moottorilla tehdyn sivutuulilähestymisen jälkeisen ylösvedon aikana. Koneen telineet oli ehditty ottaa ylös.Tehtaan prototyyppi (97005) oli tekemässä CAT III A -lähestymismenetelmän hyväksymisiin liittyviä koelentoja. Yksi henkilö loukkaantui.

Superjet oli lentänyt jo useita päiviä kokeisiin liittyviä lähestymisiä Keflavikiin. Nyt menossa oli yksimoottorilähestyminen sivutuulessa lähellä suurinta sallittua lentoonlähtöpainoa.

Kone lähestyi kiitotietä 11 laskutelineet alhaalla. Kun ylösveto aloitettiin, telineet nostettiin. Superjet vajosi kuitenkin edelleen, osui pintaan ja liukui pääasiassa moottoriensa varassa kiitotien päästä nurmialueelle. 

Miehistö laukaisi liukumäen poistumistaan varten. Koneessa oli kolme miehistön jäsentä sekä kaksi tyyppihyväksyntä eksperttiä, joista toinen loukkasi jalkansa evakuoinnin aikana.  Pelastusyksiköt varmistivat tilanteen.

Islannin onnettomuustutkintaviranomainen selvittää tapausta. Myös Venäjä on lähettänyt edustajansa paikalle. Kone  on noustettu ylös nostureilla ja sen telineet laskettiin alas hinaamista varten (videolinkki).

 

Video koneen nostosta: YouTube