Lumisade ja puuskittaiset tuuliolosuhteet hidastavat lentoliikennettä Helsinki-Vantaalla 29.-30.1.

KUN_otsikkokuva_latu_auki_Miikka_HultSuomeen on lauantaina saapunut ennusteiden mukaan talven runsain lumisadealue, jonka odotetaan yhdessä voimakkaan puuskittaisen tuulen kanssa vaikuttavan myös lentoliikenteen sujuvuuteen. Lentokenttäyhtiö Finavia arvioi, että Valtteri-myrskyn vaikutusten seurauksena lentoliikennettä rajoitetaan Helsinki-Vantaalla koko viikonlopun ajan. Finnair on puolestaan jo aiemmin leikannut kapasiteettia tai joutunut perumaan lentojaan tammi- ja helmikuulta.

Finavia on pyytänyt lentomatkustajia varautumaan viiveisiin kuluvan viikonlopun aikana. Helsinki-Vantaan lentoaseman pääoperaattori Finnair puolestaan on jo aiemmin ilmoittanut omikronmuunnoksen, flunssakauden sekä talviolosuhteiden vaikuttavan sen liikenteseen tammikuun aikana. Helmikuulta Finnair on puolestaan jo ilmoittanut leikanneensa kapasiteettia.

lumi_vantaa_1217_2Finnair suosittelee matkustajia pakkaamaan tärkeimmät tavarat käsimatkatavaroihin sekä saapumaan lentoasemalle hyvissä ajoin ennen lennon lähtöaikaa.

Ohjeistuksena on saapua lentoasemalle viimeistään kaksi tuntia ennen tai jos kohteena on USA niin viimeistään kolme tuntia ennen lennon lähtöaikaa.

KUN_linko_pollyttaa_Miikka_HultRunsas lumentulo ja voimakkaat puuskittaiset tuulet hidastavat lentoliikennettä ainakin Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lumisade aiheuttaa kiitoteille auraustarvetta ja kaluston sekä miehityksen kapasiteetissa riippuen mahdollisesti vain yksi kiitotie on kerrallaan käytettävissä. Puuskittainen tuuli puolestaan voi vaikuttaa käytettäviin kiitotievaihtoehtoihin eli lentomelua voi suuntautua viikonlopun aikana normaalista poikkeaville alueille.

Fintraffic lennonvarmistus Oy voi edellisten asioiden seurauksena joutua rajoittamaan saapuvien lentojen määrää. Sääolosuhteet vaikuttavat myös myös maaoperointiin ja maahuolintaan. Viiveet tällä alueella heijastuvat todennäköisesti  matkatavaroiden luovutukseen sekä lähtevään lentoliikenteeseen eikä kaikkia laukkuja välttämättä saada mukaan.

IMG_20171212_145241Sääolosuhteet vaikuttavat hidastavasti myös lentokoneiden jäänpoistokäsittelyyn, joka joudutaan lumisateen aikana tekemään ns. kaksivaiheisena käsittelynä. Ensin poistetaan lumi, jää ja huurre, jonka jälkeen tarvittavat pinnat käsitellään suoja-aineella.

Jäätävien olosuhteiden vallitessa myös saapuvalle liikenteelle voidaan joutua tekemään jäänpoistokäsittely. Tällaisessa tapauksessa saapuva lento joutuu rullaamaan jäänpoistoalueelle ja vasta sen jälkeen saapumisportille.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin katsauksen mukaan Suomen länsiosaan on saapunut lumisadealue, joka voimistuu pyryksi ja leviää maan itäosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Lumisadealue vaikuttaa säähän koko viikonlopun ajan. Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi ja tuuli voimistuu.

KUN_kitkavaunu_Miikka_HultTuoreimman lentosääennusteen mukaan Helsinki-Vantaalle on luvassa voimakasta etelätuulta. Tuulennopeus on 20 solmua ja puuskissa jopa 30 solmua. Näkyvyys heikkenee 1500 metriin ja heikoimmillaan jopa 600 metriin. Luvassa on voimakasta lumisadetta, joka vaikuttaa myös pystynäkyvyyteen.

Lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana on luvassa räntäsadetta aina aamupäivään saakka näkyvyyden ollessa noin 1200 metrin luokkaa. Sunnuntain puolenpäivän aikaan ennustetaan jälleen lumisateita.