Matkahuolto ja K-ryhmä kokeilevat dronekuljetuksia Vantaalla - 100 pakettia ilmateitse

RE_drone_1(päivittynyt 16.3 klo 07.58 ) Matkahuolto ja K-ryhmä kokeilevat drone-toimituksia kuluttajalähetyksillä Vantaalla. Matkahuollon logistiikkaterminaalista lennätetään noin 100 pakettia EVLOS-operaatioina Pakettipisteinä palveleville K-Market Kartanonkoskelle ja Ylästölle.

Kyseessä on Aviapoliksen alueen kehittämiseen liittyvä logistiikkakokeilu, jonka tarkoitus on kartoittaa palvelun mahdollisuuksia ja toimia pohjana tulevaisuuden ratkaisulle. Kokeilun tarkoitus on kartoittaa toimintamallin tehokkuutta ja kapasiteettia.

Kuljetettavat paketit ovat aitoja kuluttajien verkkokauppalähetyksiä Matkahuollon kuljetusverkostosta. Kokeilujakson drone-kuljetukset toteutetaan 18.-20. maaliskuuta. Koejakson lentoja operoi Fleetonomy ja käytettävä drone on DJI Matrice M210.

RE_drone_2Dronet lentävät kello 10–18 joka päivä ja ne kuljettavat noin 100 asiakaspakettia. Nelikopterit laskeutuvat tasatunnein Kartanonkoskella ja Ylästöllä varttia vaille ja varttia yli.

Kuljetettavat paketit ovat noin kilon painoisia, joten kokonaispaino on dronen kanssa noin seitsemän kilogrammaa. Testijaksolla on mahdollista kuljettaa enintään 12 x 17 x 30 cm kokoisia ja enintään 1,5 kg painoisia paketteja.

Kyseessä on ns. EVLOS (Extended Visual Line of Sight) -operaatio eli ohjaajalla ei ole näköyhteyttä drooniin mutta reitin varrella on useampi operaatiota varmistava henkilö ja drone on siten koko ajan näkyvissä. Ohjausignaali on toteutettu Telian matkapuhelinverkon kautta ja ohjauskeskus sijaitsee Helsingin keskustassa.

Lennettävien reittien pituus on noin 3-4 kilometriä ja myös reitin lähtö- ja päätepisteessä on tähystäjät varmistamassa tilannekuvan oikeellisuutta. Operointialue sijaitsee lisäksi noin 1-3 kilometrin etäisyydellä Helsinki-Vantaan kiitotiestä. Sen myötä myös dronen lento-operaatiota valvovilla henkilöillä on radioyhteys lähilennonjohtoon.

Drone lentää ennalta suunniteltua 3D-reittiä. Kyseinen alue on mallinnettu puustoinen ja sähkölinjoineen. Kyseisessä dronessa on myös kehittynyt törmäyksenestojärjestelmä. Droonit lentävät ennalta analysoituja reittejä pitkin, melko matalalla, mutta kuitenkin enintään 15 metriä esteiden yläpuolella.

Mukana hankkeessa on myös Ilmatieteen laitos, joka kehittää dronesääpalvelua. Kokeilujakson aikana laitos tuottaa operaatioon säätiedot, jotka sisältävät mm. tuulitiedot eri korkeuksilta, ilman kosteuden sekä avaruussään mahdollisia GPS-häiriöitä ajatellen.

drone2_kesko_edited-1"Teknologiakehitys ja automaatio ovat jo muuttaneet logistiikkaterminaalien toimintaa, mutta kuluttajia uudistukset eivät ole vielä koskettaneet laajemmin. Asiakaskokemuksen merkitys on kasvanut ja kuluttajat odottavat helppoutta, nopeutta sekä reaaliaikaista informaatiota suoraan mobiililaitteisiin. Kokeilun avulla haemme ratkaisuja muun muassa näihin kehityskohteisiin", kertoo Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola.

"Kuluttajilta saamamme viesti on vahva – nopeita ja joustavia lähipalveluita kuten pakettipalveluita toivotaan oman asiointireitin ja asuinpaikan lähelle. Paikalliset K-Marketit ovat vuosia tarjonneet pakettipalveluita ja ovat oiva paikka testata täysin uutta palvelukonseptia", kertoo puolestaan K-ryhmän palvelujohtaja Petri Toivonen.

Kokeilujakson aikana paketin vastaanottaja saa Matkahuollolta tekstiviestillä ilmoituksen dronekuljetuksen saapumisajasta K-Market Kartanonkosken tai Ylästön pihaan. Nelikopterin laskeutuessa vastaanottajalla on mahdollisuus saada paketti suoraan entistä nopeammin.

Mikäli ilmakuljetuksen laskeutumisaika ei sovi vastaanottajalle, Pakettipisteen henkilöstö vastaanottaa paketin ja sen voi noutaa oman aikataulun mukaan K-Market Kartanonkosken tai Ylästön Matkahuollon Pakettipisteeltä.

Suomi on droonikuljetuksille oiva testialusta

Testijaksolla lennätetään noin 100 kuluttajien Matkahuollon kuljettamaa pakettia. Mittava testi on poikkeuksellinen Euroopan mittakaavassa, sillä se tapahtuu lentokentän välittömässä läheisyydessä, minkä lisäksi se koskettaa suoraan kuluttajia.

RE_drone_3"Droonilogistiikan kehitys on harpannut eteenpäin muutamassa vuodessa ja se herättää nyt paljon kiinnostusta kaupungeissa ja yrityksissä. Uskomme, että kaupalliset droonitoimitukset toteutuvat lähitulevaisuudessa ja kokeilusta saamme tärkeää tietoa droonien toimivuudesta pakettijakelussa sekä kuluttajien toiveista", sanoo hanketta koordinoivan Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa.

Robots Expert on laskenut, että jos promille Suomen pakettitoimituksista tehtäisiin droneilla, niin vuositasolla säästyisi 70 hiilidioksiditonnia. Tämä tarkoittaisi noin 3000 pakettilentoa päivässä.

Hankeen päätoteuttaja on Vantaan kaupunki. Se on osa Traficomin koordinoimaa Liikennelabra-kokonaisuutta ja samalla myös Smart & Clean -säätiön muutosprojekti. Hankkeessa on mukana yli 30 kumppania.

Päivitys 16.45: Lisätty teknisiä tietoja hankkeesta.

Päivitys 16.3 kello 07.58: tarkennettu dronen mallia ja operaation valvontaa lentoreitin varrella EVLOS-operaatiossa.