Merivoimien harjoituksessa Itämerellä mukana myös USA:n maihinnousutukialus ilma-aluksineen

USS_KearsargeLHD3Merivoimat käynnisti perjantaina 13. toukokuuta 2022  useita harjoituksia pohjoisella Itämerellä ja rannikkoalueilla. Harjoituksissa on mukana meriliikenteen suojaamista sekä viranomaisyhteistyötä merellä Ahvenanmaan eteläpuolella. Näiden lisäksi harjoituksissa on mukana rannikon taistelutehtäviä ja tulenkäyttöä. Mukana on myös Yhdysvaltain merivoimien sekä Utin jääkärirykmentin ilma-aluksia.

USS_KearsargeLHD3_2Osana kyseistä harjoittelua Rajavartiolaitos ja Merivoimat toteuttavat yhdessä alustarkastusharjoituksen. Edellisten lisäksi harjoituksiin merellä liittyy myös ns. PASSEX -harjoittelua (passing exercise) Ruotsin merivoimien FS Gävlen ja FS Carlskronan sekä Yhdysvaltain ohjushävittäjä USS Gravelyn, maihinnousualus USS Gunston Hallin ja maihinnousutukialus USS Kearsargen kanssa. Yhdysvaltalaisalukset saapuivat Norjan Tromssaan 12. huhtikuuta 2022 (otsikkokuvassa).

USS_KearsargeLHD3_HarriersEdellämainituista aluksista USS Gravely -ohjushävittäjällä on kaksi MH-60R SeaHawk -helikopteria ja Wasp-luokan 257 metriä pitkällä USS Kearsarge -maihinnousutukialuksella on tehtävästä riippuen mm. AV-8B Harrier -hävittäjiä, MH-60S SeaHawk ja UH-1Y Venom -helikoptereita sekä MV-22B Osprey -tiltrotoreita.

Uudenmaan prikaati toteuttaa rannikkotaisteluharjoituksia Syndalenin alueella Hangossa sekä Saaristomerellä. Joukot liikkuvat Utin jääkärirykmenin helikopteripataljoonan NH90-helikoptereilla sekä venekalustolla. Harjoituksiin osallistuu myös rannikkojoukkoja ja venekalustoa Ruotsin merivoimien Amfibiorykmentti 1:stä (Amfibieregemente 1, AMF1).

Maavoimat_NH90_net_Perttu_KarivaloVierailevien alusten tai alusosastojen kanssa yhdessä toteutettujen harjoitusten tavoitteena on mm. kehittää alusten välistä yhteistoimintakykyä sekä oppia toisilta hyviä käytänteitä. Harjoitustoiminta kehittää valmiutta ja yhteistoimintakykyä eri viranomaisten ja kumppanimaiden kanssa ja parantaa Puolustusvoimien kykyä alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen.

Harjoittelu jatkuu ensi viikon loppuun asti ja sen johtaa Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju. MH