Nahkahameita ja avaruushopeaa - Finnairin virkapuvut Helsinki-Vantaan uudessa valokuvanäyttelyssä

BWOT_2Helsinki-Vantaan lentoaseman pitkäaikainen valokuvanäyttely on jälleen uudistunut. Nyt avattu Blue Wings of Time -näyttely esittelee Finnairin matkustamohenkilökunnan virkapukuja läpi vuosikymmenten. Näyttely on nähtävissä jopa miljoonille ohikulkeville terminaali T2:ssa lähes vuoden ajan. Valokuvat on ripustettu lentoaseman kaikille avoimelle puolelle tuloaulaan 2A lähelle terminaali T1:een vievän yhdyskäytävän alkupäätä.

Tiistaina 28. huhtikuuta avattu valokuvanäyttely luo katsauksen lentomatkailun ja samalla suomalaisen työvaatesuunnittelun historiaan vuodesta 1947 alkaen. Avajaistilaisuudessa matkustamohenkilökunnan virkapukuja vuosikymmenten takaa nähtiin myös upeiden Finnairin lentoemäntien yllä.

BWOT_4Finnairin ensimmäiset lentoemännät saivat virkapukunsa jo vuonna 1947. Yli 20 vuotta käytössä ollutta mallia muokattiin vuosien varrella ajan henkeen sopivaksi. 1960-luvulla virkapuvun paita oli ajanmukaisesti avaruushopeaa.

1970-luvulla kaukolennoilla palvelivat erikoiskoulutetut Finnhostessit, jotka pukeutuivat nimekkäiden suomalaissuunnittelijoiden pitkähelmaisiin asuihin.

1980-luvulla matkustamon liikemiesluokkaan astuivat viininpunaiseen asuun pukeutuneet Service Chefit. Muilla asut säilyivät tuttuna tummansinisenä. 1990-luvulla virka-asuun kuului ensimmäistä kertaa myös housut.

BWOT_1Vuoden 2002 uudistuksen raikas asu ja platinaiset arvomerkit saivat lentoemännät vaihtamaan hopeisiin koruihin. Nykyinen vaativaan käyttöön uunniteltu virkapuku esiteltiin vuonna 2014. Siihen kuuluu jälleen tummansininen suikkapäähine ja ympyrä on sulkeutunut vuoteen 1947.

Näyttelyn kuvakset alkoivat jo helmikuussa 2015 ja kuvauspaikkoina toimivat Helsinki-Vantaan lentoasema, Finnair Flight Academy, Suomen Ilmailumuseo sekä historiallinen Malmin lentoasema.

BWOT_5Blue Wings of Time -valokuvanäyttelyn ovat toteuttaneet Tampereella sijaitsevan Visuaaliviestinnän Instituutin valokuvauksen opiskelijat. He saivat käyttöönsä Finnairin vanhoja virkapukuja eri vuosikymmeniltä niin Ilmailumuseolta, entisiltä lentoemänniltä kuin Finnairiltakin.

 Asut puettiin malleille, tilanteet lavastettiin kampauksia, lentokoneita ja miljöötä myöten vastaamaan omaa aikaansa. Syntyi kahdeksan upeaa valokuvaa, jotka opiskelijaryhmä kuvasi näyttelyä varten.

BWOT_6Valokuvanäyttely sijaitsee tuloaulassa 2A. Alueelle on vapaa pääsy kaikille, jotka asioivat lentoasemalla. Näyttely on avoinna ympäri vuorokauden.

Valokuvauksesta kiinnostuneille on nähtävää myös Helsinki-Vantaan näköalaterassilla. Yhdeksän kuvaa esittelevät lentoaseman muutosta 60 vuoden aikana.

 Ilmailuaiheisia valokuvia esillä lentoasemalla vuodesta 2009 alkaen

Finavian, Ilmailutoimittajien ja Merja Ailama-Mäkitalon yhteistyön tuloksena syntynyt näyttelyidea on vuosien varrella esittänyt ilmailua ja lentämistä useista näkökulmista suomalaisten ja kansainvälisesti tunnettujen kuvaajien kautta.

Blue Wings of Time -näyttely on toteutettu yhteistyössä Finavian, Finnairin, Color-Kolmio Oy:n, Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:n ja Suomen Ilmailutoimittajat ry:n kanssa. Hankkeessa ovat mukana myös Kamera-lehti, Epson ja Artistiasu.

Blue Wings of Time -näyttelyn sivusto

Making of -video esittelee Blue Wings of Time -näyttelyn helmikuisia kuvauksia

Lue myös: