Pakistanin ilmatila suljettu 4.3. saakka - vain rajoitettu käyttö siviililentoliikenteelle on sallittu

sky_sunset_3Pakistan on jatkanut ilmatilansa sulkua 4. maaliskuuta 2019 saakka. Siviililentoliikenne voi kuitenkin käyttää ilmatilaa rajoitetusti tietyillä reiteillä ja tiettyihin kohteiseisiin lennettäessä. Kyseisen ilmatilan sulku on vaikuttanut laajasti lentoliikenteeseen jo keskiviikosta 27. helmikuuta lähtien.

Pakistan on jo kahdesti jatkanut ilmatilansa sulkuilmoitusta. Viimeksi ilmatilan oli arvioitu avautuvan perjantaina kello 08.00 UTC-aikaa. Maan ilmailuhallinto kuitenkin ilmoitti rajoituksen olevan voimassa maanantaihin 4. maaliskuuta kello 08.00 UTC-aikaa saakka. Myös tämä aikaraja on esitetty arviona.

Ilmatilaa avataan kuitenkin osittain siviililentoliikenteelle tietyillä reiteillä ja tiettyihin kohteisiin jo perjantaina 1. maaliskuuta kello 13.00 UTC-aikaa.

Pakistan_FR24_uusiKyseinen myönnytys koskee lentoja Karachin, Peshawarin, Quettan ja Islamabadin kansainvälisille lentokentille tiettyä reittejä pitkin kulkevia lentoja.

 Kansanvälinen lentoliikenne on siirtynyt Pakistanin ja Afganistanin yltä eteläisemälle reititykselle, joka kulkee Iranin ja Omanin ilmatilojen kautta. Tämän seurauksena lentoliikenne on siirtynyt entistä enemmän myös Turkin ylle. Pohjoisemmalle reititykselle tuo omat rajoituksensa Himalajan vuoriston asettamat rajoitukset.

Eurocontrollin arvion mukaan Pakistanin ilmatilan sulkeminen vaikuttaa kaikkiaan noin 400 päivittäiseen lentoon. Uudelleenreititykset ovat lentoyhtiöiden valittavissa.

Ilmatilan sulkemisen vaikutukset koskettavat myös Finnairia, jonka reiteistä nyt suljetulla reitillä kulkevat normaalisti ainakin Delhin, Bangkokin, Phuketin, Krabin, Singaporen ja Ho Chi Mich Cityn (Saigon) lennot.

A350_x3_A330Tapauksesta riippuen muutos aiheuttaa viiveitä Finnairille pidemmän lentoajan ja mahdollisen välilaskutankkauksen myötä. Nyt Finnair on lentänyt lentojaan Dubain kautta, jossa koneisiin tankataan lisää polttoainetta. Tämä tuo luonnollisesti mukaan myös merkittävän kustannuslisän.

Finnair on joutunut venyneiden aikataulujen ja koneiden käytön seurauksena perumaan tostaiseksi vain yksittäiset Delhin ja Pekingin lennot. Osa kaukolennoista on kulkenut 2-4 tuntia myöhässä normaalista aikataulustaan. Finnair informoi viiveistä kyseisten lentojen matkustajia.

PAKISTAN AIRSPACE WILL REMAIN CLOSED FOR ALL OPERATIONS TILL
04TH MARCH 2019,TIME 0800  UTC(EST)

 Lue myös: