Ranskan ilmavoimien H225M Caracal CSAR -helikopteri vieraili Suomessa - syynä koulutuslento

2770_201022Ranskan ilma- ja avaruusvoimien Airbus Helicopters H225M (EC725) Caracal CSAR -helikopteri (Combat Search and Rescue) vieraili kahden päivän ajan Rovaniemellä. Ranskalaiskopteri lensi Suomeen Tallinnasta.

Ranskan ilma- ja avaruusvoimien (Armée de l'air et de l'espace) Caracal-helikopterin vierailu Suomessa toteutettiin lentosuunnitelmallisena koulutuslentona. Tallinnasta tiistaina 18. lokakuuta matkaan lähtenyt helikopteri saapui myöhemmin päivällä Rovaniemelle. Takaisin Tallinnaan helikopteri palasi torstaina 20. lokakuuta, jossa se teki tankkausvälilaskun myös lähtiessään Suomeen.

Lentoposti.fi:lle raportoitujen havaintojen mukaan helikopteri olisi suorittanut Suomessa toteutetulla koululennolla lähestymiset ainakin Turun ja Tampere-Pirkkalan lentoasemille.

Helikopterin vierailu Suomen ilmatilassa ei ilmavoimien lausunnon mukaan liittynyt Puolustusvoimien harjoitustoimintaan.

Ulkomaalaiset valtionilma-alukset voivat vierailla Suomessa erityisen luvan perusteella. Aluevalvontalain mukaan Pääesikunta käsittelee ja ratkaisee tällaiseen lentoon liittyvät lupa-asiat. Kyseisen lennon osalta Pääesikunta oli käsitellyt ja hyväksynyt koulutuslennon Suomen ilmatilassa osaksi ranskalaisen helikopterin lentosuunnitelmaa. Eri maiden ilmavoimien vastaavat koulutuslennot Suomeen ovat yleisiä lentokoneilla tehtynä, mutta erittäin harvinaisia helikoptereilla tehtyinä.

Ranskan ilma- ja avaruusvoimien Caracal-helikopterit on varustettu ilmatankkauskyvyllä, joka antaa helikopterilla jopa 12 tunnin toiminta-ajan. Ilmatankkaus voidaan suorittaa seitsemässä minuutissa. Kaikkia Caracal-helikoptereita ei ole varustettu ilmatankkauspuomilla. Helikopteri on varustettu omasuojajärjestelmällä. Aseistuksena on MAG 58 -konekiväärit ja M3M tai 20mm SH20 tykit. Miehistöä suojataan rakenteilla pienkaliiberilta aseilta ja säteilyltä.

Caracal-helikopteri on suunniteltu käytettäväksi erilaisissa tehtävissä kuten maajoukkojen tukemisessa, taktisessa kuljetuksessa sekä etsintä- ja pelastustehtävissä. Ranskassa helikopterityyppiä käytetään kansallisissa pelastustoimissa ja terrorismin torjunnassa. Caracalin suorituskykyjä on hyödynnetty Ranskan lisäksi mm. tehtävillä Libanonissa ja Afganistanissa.

Caracal-helikopterin miehistönä on normaalisti kaksi lentäjää ja kaksi mekaanikkoa. Kopterilla voidaan kuljettaa 28 sotilasta tai evakuoida jopa kymmenen paareille kuljetettavaa loukkaantunutta.

H225M Caracal CSAR -helikopterilla on pituutta 19,5 metriä ja korkeutta 4,6 metriä. Sen suurin lentoonlähtöpaino on 11 tonnia ja suurin lentonopeus 324 km/h. Helikopterin lakikorkeus on kuusi kilometriä.