Saabilta jo viides GlobalEye UAE:lle - avausasiakkaan toimitus on nyt valmis, seuraava kone Ruotsille

globaleye_skiboxSaab on toimittanut viidennen GlobalEye-monitoimivalvontakoneen Yhdistyneille arabiemiirikunnille (UAE), joka oli ruotsalaisvalmistajan uusimman AEW&C -valvontakoneen avausasiakas. Nyt koko viiden koneen tilaus on saatu toimitettua. Seuraava GlobalEye toimitetaan Nato-maa Ruotsille.

Puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat (UAE) julkistivat vuonna 2015 sopimuksen UAE:n ilmasta tehtävän valvontakyvyn kehittämisestä ja laajentamisesta. UAE tilasi Saabilta kolme uudenlaista monitoimivalvontakonetta. Marraskuussa 2019 Yhdistyneet arabiemiirikunnat julkisti aiesopimuksen kahdesta lisäkoneesta, joka vahvistettiin tammikuussa 2021.

GE_1Saab esitteli valmiin GlobalEye-monivoimivalvontakoneen vuonna 2018. Ensimmäiset kaksi konetta se toimitti Yhdystyneille arabiemiirikunnille huhtikuussa 2020. Nyt syyskuussa 2024 koko viiden koneen toimitus on valmis.

Saab on alle kymmenessä vuodessa kehittänyt, valmistanut ja toimittanut viiden GlobalEye-monitoimivalvontakoneen laivaston. Seuraavaksi Saab toimittaa tällaisen modernin valvontakoneen Ruotsille, joka on tilannut niitä kolme koneyksilöä.

GlobalEye on rakennettu Bombardier Global 6000 -liikesuihkukoneeseen, jonka tunnusomainen piirre on rungon yläpuolinen tutka-antenni. Sen muotosuoja eli ns. skibox on suomalaisen Aerostructuresin valmistama.

GE_takeoffGlobalEye sisältää laajan skaalan erilaisia passiivisia ja aktiivisia sensoreita, joilla se voi havainnoida, tunnistaa ja seurata kohteita ilmassa, merellä ja maalla. Valvontakoneen Erieye Extended Range -tutka-antennin valvontakyky yltää yli 550 kilometrin päähän.

GlobalEye soveltuu sotilastoiminnan lisäksi myös siviilioperaatioihin, kuten SAR- eli etsintä- ja pelastustehtäviin, rajavalvontaan, lennonvarmistuksen varajärjestelmäksi, avustamaan katastrofitilanteissa, huumeiden salakuljetuksen torjuntaan, valvomaan kalastusalueita sekä suojaamaan suuria tapahtumia. GlobalEye tarjoaa valvontatehtäviin kaivatun pitkän, jopa 11 tunnin toiminta-ajan sekä suuren matkanopeuden siirtymiseksi tehtäväalueelle tai turvalliseen ilmatilaan.

Lue myös:

Artikkeli: Saab esitteli uuden GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneen