Suuri kopterioperaatio Norjan rannikolla - risteilyaluksessa 1300 ihmistä, turvaan vinssattu 100

vikingsky_nrk(Päivittynyt 19.50) Risteilyalus Viking Sky on lauantaina 23. maaliskuuta joutunut merihätään Norjan rannikolla sen koneiden pysähdyttyä. Alus on ankkuroitunut noin kilometrin päähän rannasta kovassa merenkäynnissä. Laivassa olevat 1300 ihmistä aiotaan kuljettaa turvaan. Helikopterit ovat vinssanneet jo 100 ihmistä.

Alus lähetti Mayday-kutsun lauantaina iltapäivällä. Viking Sky on ankkuroitunut Hustadvikan ulkopuolelle. Laiva oli matkalla Stavangeriin.

Norjan yleisradio NRK lähettää suoraa videokuvaa pelastustoimista läheiseltä rannalta. Otsikkokuvassa yksi pelastuskopteri on leijunnassa aluksen yllä vinssaamassa matkustajia ja toinen odottaa aluksen takana niin ikään leijunnassa vuoroaan.

vikingsky_heko_nrkTällä hetkellä operaatiossa on mukana viisi meripelastuskopteria. Kuitenkin niistä vain yksi kerrallaan voi leijua Viking Skyn yläkannen päällä vinssaamassa.

Yhden matkustajan vinssaaminen kestää tilanteesta riippuen 2-3 minuuttia, kun laivalla on toimintaan koulutettu henkilöstö. Kopterityypistä riippuen kerralla voidaan kuljettaa turvaan parikymmentä ihmistä.

NRK:n videon perusteella alueella on ainakin CHC Helikopter Servicen Airbus Helicopters Super Puma -koptereita.

Norjan meripelastuksen keskeinen toimija on ilmavoimien 330. Skvadron, jolla on kymmenen Westland Sea Kingiä (kummatkin kopterityypit NRK:n ruutukaappauksessa yllä).

Ainakin kolme kopteria on mennyt laskuun rannalle, jossa NRK:n kamera kuvaa alusta. Mahdollisesti ne odottavat vuoroaan päästä vinssaamaan Viking Skyn yläpuolelle.

 Jos 1300 ihmistä tosiaan vinssataan kaikki turvaan, luvassa on harvinainen ja pitkään kestävä operaatio. NRK:n videolla alus keinuu voimakkaasti ankkuriensa varassa.

Alueella on kuitenkin myös pelastusaluksia, mutta niiden käyttö saattaa olla haasteellista. Sään odotetaan pysyvän alueella huonona.

MS Viking Sky on valmistunut vuonna 2017 ja sen omistaa Viking Ocean Cruises. Se on 228 metriä pitkä ja kuljettaa 930 matkustajaa. Alus on italialaisen Fincantierin telakan rakentama. T.T.

NRK:n videosyöte