Urapolku sotilasilmailun pariin kiinnosti - 746 haki lentoreserviupseerikurssille

Grob_oppilaat_2Kaikkiaan 746 haki määräaikaan mennessä 96. Lentoreserviupseerikurssille. Hakijamäärä heinäkuussa 2021 alkavalle kurssille ylsi lähes edellisvuoden tasolla. Hakijoista 39 on naisia kuten oli myös vuotta aiemmin. Koulutuksen läpäisevät voivat hakeutua sotilasuralla eteenpäin Ilmavoimien, Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen ilma-alusten ohjaajiksi.

 

Ilmavoimien lentokoulutukseen valitaan vuosittain nelisenkymmentä asevelvollista tai naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutunutta, sotilaslentäjän urasta kiinnostunutta nuorta. Edellisen kymmenen vuoden aikana kurssille on hakeutunut vuosittain keskimäärin noin 650 henkilöä. Viime vuonna hakijoita oli 783.

 

HN_nousussa"Hakijamäärä kertoo, että Ilmavoimien lentäjäkoulutusta arvostetaan. Tästä määrästä löydämme kyllä henkilöt, joilla on hyvät  edellytykset menestyä sotilaslentäjän ammatissa", toteaa valintapäällikkö, kapteeni Heikki Kankkio.

Vain lentoreserviupseerikurssin suorittanut voi hakeutua Maanpuolustuskorkeakouluun lentoupseerin koulutusohjelmaan, josta valmistuu ohjaajia Ilmavoimien, Maavoimien sekä Rajavartiolaitoksen tarpeisiin.


Sotilaslentäjän ura kiinnostaa myös naisia

 

NH90_1Naispuolisten hakijoiden määrä oli tarkalleen sama kuin vuotta aiemmin. Jos naisten kiinnostusta sotilaslentäjäksi tarkastellaan pitemmällä aikavälillä, on edellisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut kuitenkin merkittävä muutos. Naisvarusmies lentoreserviupseerikurssilla ei ole enää aivan harvinaisuus.

 

"Hakukriteereiden päivitykset eivät riitä selittämään muutosta. Esimerkiksi siitä, kun leuanveto jäi pois lihaskuntotestistä, on jo lähemmäs kymmenen vuotta, kertaa Kankkio. Eniten vaikutusta lienee yleisellä asennemuutoksella. Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suosio on ylipäätään kasvanut", jatkaa Kankkio.


Valintaprosessi vie yli puoli vuotta

 

Raja_lento_H215_laskeutuu_1Seuraava vaihe Lentoreserviupseerikurssin valinnoissa on niin sanottu esikarsinta, jossa hakijoita tarkastellaan ainoastaan heidän ilmoittamiensa ennakkotietojen sekä koulumenestyksen perusteella. Tuosta karsinnasta selvinneet jatkavat fyysisen kunnon arviointiin, joka toteutetaan massatesteillä.

 

Kaikkiaan lentoreserviupseerikurssin valinnoissa on kuusi vaihetta, joissa mitataan hakijoiden henkistä ja fyysistä soveltuvuutta sotilaslentäjäksi. Lentoreserviupseerikurssi 96:n kokoonpano on päätetty kesäkuun alkupuoliskolla.

Grob_ja_vinkatIlmavoimat kertoi alkuvuodesta, että vuonna 2021 alkeislentokoulutusta annettaneen jo pelkästään uusilla Grob G 115 eli ns. GO-koneilla. Aiempien Valmet Vinka -koneiden käytöstä poisto etenee siis Grob-kaluston käyttöönoton edistymisen perusteella eikä tarkkaa päivämäärää VN-kaluston lopulliselle eläkkeelle vielä alkuvuodesta oltu lyöty lukkoon.

Lue myös: