Yhdysvaltain strateginen Boeing B-52H Stratofortress vaikuttaisi käyneen Viron yllä

b52_sea_usafTällä hetkellä Englantiin tukeutuva Yhdysvaltain ilmavoimien strateginen Boeing B-52H Stratofortress -pommikone on ilmeisesti lentänyt maanantaina 18. maaliskuuta Itämeren ja Viron yllä. Näin pohjoisessa kone on harvinainen vieras. Sen käynti paljastui Twitterissä sotilaskoneiden liikkeitä seuraavien tilien ansiosta.

B-52 on todellinen kylmän sodan reliikki, jonka palveluskäyttöä jatketaan vielä vuosikymmeniä. Juuri tällä hetkellä USAF on lähettänyt kuusi tällaista konetta tukeutumaan RAF Fairfordiin Englantiin. Sieltä käsin ne ovat lentäneet tehtäviä Euroopassa.

Useat Twitter-tilit seurasivat B-52-koneen (60-0024) saapumista eteläiseltä Itämereltä Viron ylle (esimerkki upotettuna jutun lopussa). Koneen reitti näkyi summittaisena netin seurantapalveluissa, joten koneella on ilmeisesti ollut ainakin toisiotutkavastaaja eli transponderi päällä.

baltops15_2Käytettävissä olleen datan mukaan vaikutti välillä siltä, että B-52 olisi ollut menossa laskuun Ämarin sotilaslentokentälle Virossa. Kone kuitenkin todennäköisesti teki vain ohilennon ja palasi takaisin tukikohtaansa Englannissa.

Raskaan ydinasekykyisen strategisen pommikoneen vierailu näin pohjoisessa on harvinaista. Viron yllä kone oli varsin lähellä Venäjän rajaa. Aivan ainutlaatuisesta tapahtumasta ei kuitenkaan ollut kyse.

Vuonna 2015 Stratofortress -pommikone lensi Itämeren yllä yhdessä neljän ruotsalaisen Saab JAS 39C Gripen -hävittäjän kanssa (kuva yllä).

Näyttävä muodostelma liittyi meneillään olleeseen BALTOPS15-harjoitukseen ja B-52:n miinoitustehtävään. Myös Suomi osallistui harjoitukseen.

Viime viikon perjantaina Fairfordiin tukeutuva B-52H lensi eteläisellä Itämerellä kohti Venäjän Kaliningradin enklaavia. Se kuitenkin kääntyi takaisin hyvissä ajoin.

Luonnollisesti on mahdollista ja jopa todennäköistä, että B-52-koneet ovat muulloinkin lentäneet Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa mutta käyttämättä transponderiaan.

B52_launcher_2Ensimmäiset Boeing B-52 Stratofortress -koneet valmistuivat jo vuonna 1952. Hämmästyttävää kyllä, Yhdysvaltojen ilmavoimat aikoo käyttää tyyppiä ainakin vuoteen 2040 asti. Kaikkiaan B-52-koneita valmistui 744 kahdeksana eri versiona vuosina 1952 -1962.

Kylmän sodan kiihkeimpinä vuosina Yhdysvallat piti jatkuvasti kellon ympäri ilmassa ydinasein varustettuja B-52-koneita, joiden tehtävänä oli vastaisku mahdollisen Neuvostoliiton hyökkäyksen sattuessa. Pommittajaa on käytetty myös mm. Vietnamin ja Irakin sodissa.

Nykyisin USAF:n riveissä on vielä 76 B-52H-versiota. Kaksi niistä on koekoneina Edwards Air Force Basessa ja 74 operationaalisina Minotissa sekä Barksdale AFB:ssä Kaliforniassa. T.T.

 

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja B-52-koneesta: