Boeing sai US Navylta tilauksen 78 uudesta F/A-18 Super Hornetista

Boeing_SuperHornet_flyingUS Navy ja Boeing ovat solmineet sopimuksen 78 uuden F/A-18 E/F Super Hornet Block III -hävittäjän valmistamisesta. Kolmivuotisen sopimuksen myötä valmistettavat koneet uudistavat merkittävästi US Navyn kalustoa. Tilauksen arvoksi kerrotaan noin neljä miljardia dollaria.

Yhdysvaltain Merivoimien mukaan monivuotinen sopimus vähentää kustannuksia minimissään 395 miljoonalla eurolla. Kyseessä on FPIF (Fixed Price Incentive Firm Target) -kauppa eli hinta on määrätty jo ennalta koko tilaukselle. Sopimuksen mukaan osapuolet jakavat mahdolliset lisätuotota tai kulut toimitusten päätteeksi. Konetilauksen arvo on noin 4 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

ACS"Tämä monivuotinen sopimus tuo merkittäviä säästöjä veronmaksajille ja samalla US Navy saa suorituskykyä valmiuden ylläpitoon", kommentoi Super Hornet ja Growler -ohjelmien johtaja Dan Gillian.

Samalla sopimus tuo merkittävästi varmuutta ja työtä Boeingille ja sen alihankkijoille sen sijaan, että valmistuksista neuvoteltaisiin vuosittain.

Nyt tilatuista koneista 72 valmistetaan vuosina 2019-2021 ja ensimmäiset kuusi konetta on valmistetaan tilikauden 2018 aikana. Sopimukseen kuuluu lisäksi mahdollisuus kuuden lisäkoneen valmistaminen tilikausilla 2020 ja 2021 yksikköhinnan pysyessä samana.

SH_front_close_1Super Hornet Block III - hävittäjän suorituskykyä on kehitetty merkittävästi uudella verkottumiskyvyllä, pidemmällä kantamalla, pienemmällä tutkapoikkipinta-alalla sekä uudistetulla ohjaamolla ja kommunikointijärjestelmällä. Block III Super Hornetin tunnistaa erityisesti siiven yläpuolisista lisäpolttoainesäiliöistä.

Boeing aloittaa lisäksi US Navyn nykyisten Block II -hävittäjien muunnostyöt Block III -versioon 2020-luvun alussa. Hävittäjäkoneen elinkaari kasvaa uudistetussa versiossa 6000 lentotunnista 10 000 lentotuntiin.

US Navy luopui Suomenkin nykyisin käyttämästä ns. legacy Hornetista eli F/A-18C -hävittäjistä helmikuussa 2019. Koneet korvataan uusimmilla Super Hornetin versioilla.

SH_sideBoeing F/A-18 Super Hornet Block III on ehdolla myös Suomen Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäkoneeksi. Uutta Block III -hävittäjää on US Navyn lisäksi tilannut Kuwait.

Lue myös: