Dronet selvittäämään Jätkäsaaren ruuhkatilannetta - GPS-häirintä tuo omat haasteensa hankkeelle

FlyBy_Mavic3_ilmassaHelsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium selvittää taivaalta ratkaisuja Jätkäsaaren asukkaita jo vuosia puhuttaneista liikenneruuhkista. Nyt kaupunki kokeilee yhteistyössä FlyBy Guysin kanssa olisiko droneista apua ruuhkien selättämiseen. Ensimmäisen lentopäivän haastena on eteen tullut kuitenkin GPS-häirintä.

Dronikokeilu käynnistyi 16. syyskuuta Jätkäsaaressa sijaitsevan Länsisataman laivaterminaalin alueen liikenteen ruuhkautumisen ratkaisemiseksi. Lennot toteuttaa suomalainen Flyby Guys. Operaattorin mukaan alueella on havaittu GPS-häirintää tiistaina 17. syyskuuta. Lentotoiminta pääsee jatkumaan vasta, kun tilanne parantuu.

FlyBy_Mavic3_maassaHelsingin Jätkäsaaren ja Kaivopuiston ylle on varattu pitkäaikainen tilapäinen vaara-alue EFD875, joka on jaettu A- ja B-alueisiin. Suurin sallittu lentokorkeus on alueella 500 jalkaa.

Jätkäsaaren yllä lentää 16.–20. syyskuuta välisenä aikana viisi dronea, jotka keräävät reaaliaikaista dataa eri liikennemuodoista, kuten autoista, busseista, raitiovaunuista, kuorma-autoista, pyöräilijöistä, sähköpotkulaudoista ja jalankulkijoista. Dronet lentävät samanaikaisesti aamu- ja iltapäivän ruuhka-aikoina, laivojen saapumis- ja lähtöaikojen mukaan.

EFD875_2024Dronejen keräämää dataa hyödynnetään liikkumistapojen analysointiin ja liikenteenhallinnan strategioiden kehittämiseen. 

"Droonit tarjoavat uuden näkökulman alueille, joita perinteiset liikenteenseurantajärjestelmät eivät välttämättä täysin kata. Ymmärtämällä ihmisten liikkumista alueella pyrimme paitsi ennustamaan ja vähentämään ruuhkia, myös edistämään kestäviä liikkumismuotoja", sanoi Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Eero Jalo.

Reaaliaikainen data on ratkaisevan tärkeää uusien tekoälypohjaisten liikenteenhallintaratkaisujen ja liikennesimulaatiotyökalujen kehittämisessä.