Finnairin Manner: Matkustus kasvuun Suomessakin – useita askelia kohti normaalia matkustuskokemusta

Manner_2021_1(Päivittynyt 16.7. klo 09.58) Matkailu avautuu vihdoin myös Suomessa, jossa lentoliikenteen elpyminen on viivästynyt hallituksen varovaisen linjan seurauksena. Finnairin varauskirjat näyttävät hienoista kasvua ja samalla suomalaisyhtiö palauttaa palveluita normalisoimaan matkustuskokemusta. Positiivisen vireen toivotaan jatkuvan ja terveysturvallisuustoimia jatketaan edelleen. Finnair pyrkii kysynnän kasvaessa palauttamaan pikkuhiljaa töihin myös pitkälti yli vuoden lomautettuna ollutta henkilökuntaansa.

OH-LWO_130421Suomen uusi vapaa-ajanmatkailun mahdollistava maahantulomalli ja 25. heinäkuuta väistyvät sisärajatarkastukset avaavat Suomea maailmalle ja maailmaa suomalaisille ainakin Euroopassa ja pikkuhiljaa myös Pohjois-Amerikassa sekä Aasiassa.

 “Liikenne alkaa käynnistyä asteittain syksyn aikana ja operatiivinen kassavirta vaihtuu positiiviseksi vuoden loppuun mennessä. Ensin avautuvat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Aasia seuraa joidenkin kuukausien viiveellä suhteessa Eurooppaan. Tämä on linjassa myös IATAn Aasian avautumisesta antaman ennusteen kanssa”, sanoi Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Manner_2021_2Käyttöönotettava maahantulomalli avaa vapaa-ajan matkustuksen Suomeen ja suomalaisille. Muutos mahdollistaa täysin rokotetuille ja alle kuuden kuukauden sisällä koronaviruksen sairastaneille sekä alle 16-vuotiaille vapaan pääsyn Suomeen ilman testi- tai karanteenivaatimusta. Keskeneräisen koronarokotusohjelman omaavalta matkustajalta vaaditaan covid-19 -testi 72-120 tunnin sisällä maahan saapumisesta. Koronatodistukset ovat osa terveysturvallista matkustamista.

 “Uusi maahantulomalli tuo ennakoitavuutta matkustamiseen ja Suomessa rokotekattavuus nousee nopeasti syyskuun loppuun asti. Silloin suurin osa aikuisväestöstä on rokotettu”, jatkoi Manner.

tuloaula_2021Käyttöön otettavat toimet mahdollistavat helpomman ja vapaamman matkustamisen. Matkailun avautuminen palauttaa myös palveluita niin Finnairilla kuin Finavian Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

“Matkustajamäärät ovat pienessä kasvussa, jonka lisäksi varausten määrät ovat pienessä kasvussa. Olemme kuitenkin kaukana pandemiaa edeltävästä tasosta”, avasi Manner Finnairin varausnäkymiä.

Suomalaisia kiinnostavat erityisesti Välimeren alueen kohteet ja ensimmäiset matkat on toteutettu turvallisesti. Aurinkomatkat lisää kohteita Välimerelle loppukesällä. Syksyn osalta asiakkaita kiinnostavat Euroopan kaupunkikohteet sekä kohteet Pohjois-Amerikassa. Finnair kertoo erityisesti perheiden lähtevän matkoille syyslomalla.

Maskipakko_1Matkustaminen alkaa siis kasvaa myös Suomessa ja hienoinen kysynnän kasvu avaa palveluja. Lentokentän matkustuskokemus ottaa siis askeleita kohti normalisoitumista. Matkustamisen mahdollistavista terveysturvallisuustoimista pidetään kuitenkin kiinni jatkossakin eli maskin käyttö jatkuu lentoliikenteen piirissä.

Kasvaviin matkustajamääriin ja piteneviin turvatarkastusjonoihin vastaamiseksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla avataan ns. priority-turvatarkastuspiste 26. heinäkuuta. Se on avoinna maanantaista lauantaihin aamuisin kello 04.30-08.30.

Finnair_lounge_2Finnair palauttaa myös Helsinki-Vantaan lounge-palveluja, kun Schengen-alueen lounge-tila avautuu jälleen 25. elokuuta ja palvelee matkustajia 05.30-23.30 välisenä aikana.

Lennonaikainen juoma- ja välipalavalikoima eli Nordic Kitchen -tuotevalikoiman myynti tekee paluun 1. syyskuuta alkaen.

 

Premium- palvelut nouseva trendi – liikematkustus on osoittanut toipumista

Manner nostaa esiin selvän kysynnän myös ns. premium-palveluista vapaa-ajanmatkustuksen osalta. Aurinkomatkoilta on ostettu aiempaa kalliimpia majoituksia ja parempaa matkustuskokemusta tuodaan tarjolle entistä enemmän. Manner huomauttaa kyseessä olevan tärkeä trendi ja siihen kysyntään halutaan vastata.

delivery_3_4Finnair on ollut tämän trendin aallonharjalla jo vuodesta 2018 lähtien, kun se julkisti uudistavansa kaukoliikennelaivastonsa matkustamoja tuomalla niihin uuden premium economy -luokan. Hanke on viivästynyt pandemian takia merkittävästi, mutta kyseinen investointi on säilyttänyt paikkansa Finnairin kulukuurin aikana. Uudistuksen nykyistä aikataulua Manner ei tässä vaiheessa avaa, mutta lupailee paluuta siihen lähempänä syksyä.

Vapaa-ajanmatkustuksen kysyntä on siis jo kasvussa. Myös liikematkailun odotetaan alkavan palautua kesän jälkeen. Mannerin mukaan liikematkustus on palautunut ennakoitua nopeammin Pohjois-Amerikan sisäisesti. Vastaavia havaintoja on tehty myös Kiinan kotimarkkinoilta sekä keskisestä Euroopasta, jossa on Lufthansan mukaan näkyvissä selkeää palautumista. Manner toteaakin liike-elämän olevan liikkellä ja toivoo maahantulomallin selkeydyttyä vastaavan tapahtuvan Suomessakin.

Pandemia on nostanut entistä enemmän esiin myös vihreitä arvoja. Finnairin tavoitteena on tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä ja puolittaa CO2-nettopäästönsä vuoden 2025 loppuun mennessä. Finnair hakee päästövähennyksiä aktiivisesti yhteistyöllä suomalaisen Nesteen kanssa uusiutuvan lentopolttoaineen avulla. Suorat päästövähennykset tarjoavan uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöä Finnairin lennoilla kasvatetaan asteittain. Myös liikematkustusta tekevät yritykset ovat ottaneet asian omakseen.

neste_FinnairNeste haastoi muut yritykset huhtikuussa 2021, kun se ilmoitti toimittavansa Finnairille uusiutuvaa lentopolttoainetta kattaakseen oman yrityksensä liikematkat. Seuraavaksi haasteeseen tarttui Boston Consulting Group (BCG), joka ilmoitti kesäkuussa 2021 kompensoivansa työntekijöidensä lentojen päästöt Pohjoismaissa lennoilla käytettävällä Nesteen uusiutuvalla lentopolttoaineella. Lista saa todennäköisesti jatkoa vielä vuoden 2021 aikana

Neste on toimittanut Finnairille biopolttoainetta jo jonkun aikaa myös tähän hankkeeseen liittyen ja käyttö on alkanut ja on alkamassa Finnairissa nyt liikematkustuksen alkaessa.

 
Finnair hakee markkinoita ja työllistää lomautettua henkilökuntaa kysynnän kasvaessa

Finnair ei ole jäänyt vain odottelemaan vaan hakee aktiivisesti mahdollisuuksia ja haluaa hyödyntää tilaisuudet markkinoilla. Tästä on osoituksena Finnairin lanseeraamat kaukolennot Tukholman Arlandasta Yhdysvaltoihin ja Thaimaan kohteisiin. Norwegianin luovuttua kaukolennoista jäi Tukholmaan selkeä aukko, jonka Finnair täyttää. Finnair vahvistaa asemaansa Ruotsin markkinoilla myös pandemian jälkeisenä aikana.

OH-LWP_170620Lisäpanostus Finnairille tärkeille Ruotsin markkinoille tuo myös töitä yhtiön henkilöstölle. Kolmen Airbus A350 -koneen lennättäminen Ruotsista tuo töitä 270 suomalaiselle. Heistä noin 100 on Finnairin lentäjiä.

Matkustamohenkilökunnan osalta Finnair joutui tyytymään Airpron palveluihin, kun AKT esti työehtojen väliaikaisen muuttamisen. Mannerin mukaan Finnair tukee yhtiön oman lomautetun henkilöstön hakeutumista töihin Airprolle ja sitä kautta takaisin Finnairin siiville. Tämän määräaikaisen työsuhteen jälkeen paluu omaan työsuhteeseen on mahdollista.

 Finnairin lentävästä henkilökunnasta eli lentäjistä ja matkustamopalvelutyöntekijöistä valtaosa on edelleen lomautettuna. Kysyntä on elpymässä ja Finnair jatkaa vähittäisin askelein lentomiehistöiden paluukoulutuksia.

Finnairin kassa on vakaa – varauskirjan tilanne osoittaa positiiviseen suuntaan

AWF_Finnair_pallo_1 Manner toteaa Finnairin kassan olevan vakaa, joka puolestaan mahdollistaa täysimääräisen keskittymisen tärkeimpään eli asiakkaiden palvelemiseen ja ihmisten palauttamiseen takaisin töihin.

 Finnair on lähiaikoina kuitenkin aiempaa pienempi yritys, sillä alan toipuminen vaikuttaa olevan hidasta. Manner arvioi kapasiteetin palaavaan pandemiaa edeltävälle tasolla aikaisintaan vuonna 2023. Valtaosa Finnairin normaaliaikoina kuljettamista matkustajavirroista tulee Japanista, Kiinasta sekä Etelä-Koreasta. Aasian avautuessa Finnair on todennäköisesti valmis ottamaan osansa, joka lopulta näyttää toipumisen tahdin.

Kesäkuussa 2021 Finnairin matkustajatuotot ylittivät pandemian ajan liikenteessä ensimmäistä kertaa lentorahdin tuotot. Finnair arvioikin kuukausitason operatiivisen kassavirran kääntyvän positiiviseksi vuoden 2021 loppuun mennessä.

Finnair_a350_hel_fleetEnnen pandemian alkua Finnairin kassassa oli varoja 665 miljoonaa euroa. Pandemian aikana kassavaroja kuluu edelleen noin 1,3 miljoonan euron päivävauhdilla. Käyttöpääoma on kuitenkin kääntynyt myönteiseksi, kun matkavarauksia on tullut sisään. Myynti on kääntynyt parempaan ja Finnairin kassaan on tullut myyntituloja jo noin 49 miljoonaa euroa. Se on aikainen signaali varauksien saamisesta.

 Finnairin kassa on edelleen vahva yhtiön onnistuneiden rahoitustoimien ansiosta. Toisen vuosineljänneksen aikana Finnair uudelleenrahoitti 400 miljoonan euron joukkovelkakirjalainan ja kassavarat olivat kvartaalin päättyessä 834 miljoonaa euroa. Sen lisäksi Finnairilla on 575 miljoonaa euroa käyttämättömiä luottolimiittejä. Mannerin totesikin Finnairin kassa-aseman olevan edelleen vahva ja 1,4 miljardin euron varojen olevan rauhoittava luku, joka antaa vakautta pitkittyneen kriisin keskellä.

Manner_2021_4 "Siirrymme Finnairin näkökulmasta uuteen vaiheeseen. Liikenne käynnistyy vähitellen, kun kysyntä kasvaa syksyn aikana. Tervetuloa lennoille kokemaan jälleen matkustuksen ilo. Terveysturvallinen matkustaminen on mahdollista", päätti Manner.

Finnair otti Q2-tulosjulkistuksen yhteydessä merkittävän askeleen kohti normaaliaikoja, kun tilaisuutta oli mahdollista seurata webcastin lisäksi myös paikan päällä yhtiön pääkonttorilla. MH

Päivitys 16.7. kello 09.58: Korjattu Finnairin medialle jakamat väärät päivämäärätiedot loungen ja priority-turvan avaamisen osalta. 

Lue myös: