Joby toimitti ensimmäisen eVTOL-ilmataksin etuajassa USAF:lle Edwardsin lentotukikohtaan

Joby_JAS41_ilmassaJoby Aviation on toimittanut Yhdysvaltain ilmavoimille ensimmäisen eVTOL-ilmataksin (electric vertical take-off and landing). Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen ilmataksin toimitus Yhdysvalloissa. USAF käyttää uutta eVTOL-ilma-alusta tukikohdan sisäisen logistiikan tarpeisiin. Toimitus on osa kaikkiaan 131 miljoonan dollarin sopimusta Jobyn ja Yhdysvaltain puolustusministeriön välillä.


Joby tiedotti 25. syyskuuta toimittaneensa ensimmäisen eVTOL-ilma-aluksensa JAS4-1 (N542IA) Yhdysvaltain ilmavoimille noin kuusi kuukautta etuajassa. Alunperin toimituksen oli määrä tapahtua vasta vuoden 2024 puolella.

Joby_JAS41_apronNyt toimitettu ilma-alus on osa laajempaa Agility Prime -hanketta, jossa Joby toimittaa kaikkiaan jopa yhdeksän eVTOL-ilma-alusta USAF:lle sekä muille liittovaltion viranomaisille vahvistamaan Yhdysvaltain hallinnon johtoasemaa uuden eVTOL-teknologian käyttöönotossa. Hankkeen seuraava eVTOL-ilmataksi on määrä toimittaa Edwardsin lentotukikohtaan alkuvuodesta 2024.

Toimitettu eVTOL on ensimmäinen Jobyn Kalifornian Marinassa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa valmistettu eVTOL-ilma-alus. Sitä käytetään Edwardsin lentotukikohdassa rahdin ja matkustajien kuljettamiseen. Ohjaimissa on sekä Jobyn että USAF:n henkilöstöä. Ilma-alus on käytössä tukikohdassa ainakin koko vuoden 2024, jonka aikana latausjärjestelmän ja maainfrastuktuurin toimittaa Joby.

Koelennoilla pyritään osoittamaan operointikykyä ja ilma-aluksen tarjoamia mahdollisuuksia realistisissa tehtävissä. Tukikohdassa toteutettavissa operaatioissa on mukana myös USAF:n lentäjien ja huoltohenkilöstön koulutus. Kokonaisuus antaa puolustusministeriölle tietoa eVTOL-järjestelmien suorituskyvystä.

Joby_JAS41_hallissaYhdysvaltain ilmavoimien lisäksi Joby tekee yhteistyötä myös NASA:n kanssa, joka lentää ilma-aluksella omia tutkimuslentojaan selvittääksen sen soveltuvuutta kansalliseen ilmatilaan. Tämä osahanke hyödyttää koko ilmataksialaa.

Myös Joby saa hankkeesta merkittävää kokemusta, kun se valmistautuu aloittamaan kaupallisen matkustajaliikenteen vuonna 2025.

Jobyn eVTOL on ylätasoinen ilma-alus, jonka siivissä on neljä potkuria ja takarungossa vielä kaksi lisää. Kyseessä on ns. nollapäästöinen ilma-alus ja se kykenee nimensä mukaisesti pystysuoriin lentoonlähtöihin ja laskeutumisiin. Ilma-alus muuntuu matkalentoa varten lentokonemaiseksi, kun kaikki potkurit kääntyvät tarjoamaan työntövoimaa.

Toimintamatkaa Joby eVTOL:lla on jopa 160 kilometriä, jonka päälle akuissa on vielä vaadittava energiareservi. Ilma-aluksen suurin lentonopeus on 320 km/h. Lentäjän lisäksi Jobyn eVTOL voi kuljettaa neljää matkustajaa.

Ohjaamoavioniikkana Jobyn eVTOL-koekoneessa on Garmin G3000-ratkaisu, joka kevyen rakenteensa ja SVS-järjestelmän (Synthetic Vision System) avulla tarjoaa lentäjälle kehittynyttä tilannetietoisuutta yhdessä suurten ohjaamoikkunoiden kanssa.

Lue myös: