Patria Pilot Trainingin toiminta lakkaa mahdollisesti vuoden 2025 aikana - ostajaa ei ole tiedossa

PAT_poletitMuutosneuvottelut Patrian Pilot Training -toiminnoissa ovat päättyneet ja edessä on mahdollisesti toiminnan lakkauttaminen vuoden 2025 aikana. Mahdollista ostajaa Patrian siviililentokoulutustoiminnalle ei ole löytynyt. Edessä on mahdollisesti jopa 36 henkilön irtisanominen vuoden 2025 aikana.

Patria aloitti Pilot Training -toiminnoissa muutosneuvottelut 3. kesäkuuta 2024. Syynä muutosneuvotteluille oli toiminnan kannattamattomuus pitkällä aikavälillä. Pilot Training järjestää pääasiallisesti siviiliammattilentäjäkoulutusta Tampereen Pirkkalassa, Vantaalla sekä Córdobassa Espanjassa.

Muutosneuvotteluiden lopputuloksen Patrialla harkitaan kaikkien Suomen toiminnon 36 työntekijän työsuhteen irtisanomista taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla liikennelentäjien koulutustoiminnan asteittaisen alasajon vuoksi.

PIR_PAT_A320sim_1Harkittavana olevat irtisanomiset sijoittuisivat aikavälille helmikuu 2025 – joulukuu 2025 johtuen eri koulutusten päättymisten aikatauluista. Mahdollisten jälkitöiden vuoksi viimeiset irtisanomiset saattaisivat toteutua vuoden 2026 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Patrian antaman siviililentokoulutuksen on suunniteltu päättyvän vuoden 2025 aikana siten, että viimeiset liikennelentäjät valmistuisivat arvioita marraskuussa 2025. Käynnissä olevat lentäjäkurssit järjestetään siis loppuun saakka. Tämän jälkeen yhtiön koulutustoiminta lakkaisi. Suunnitelmalla ei ole vaikutusta sotilaslentokoulutukseen.

Patria on kouluttanut lentäjiä Suomessa Finnairin ja Nordic Regional Airlinesin palvelukseen. Muita asiakkaita ovat olleet Kazakstanin ilmailuakatemia, jonka kanssa yhteistyössä koulutettiin kazakstanilaisia Air Astanan ja FlyArystanin palvelukseen.

PIR_PAT_DA42_simu_2Merkittävä avaus MPL-lentokoulutuksessa (Multi Crew Pilot Licence) oli Patrian sopimus Qatar Airwaysin kanssa, jonka osalta ensimmäinen lentäjäkurssi käynnistyi vuonna 2022. Nyt käynnissä olevat yhdeksän lentäjäkurssia järjestetään loppuun ja viimeiset Qatar Airwaysin tilaamat lentäjäkurssit päättyvät siis vuoden 2025 aikana.

Vaikutukset henkilöstöön Córdobassa ratkaistaan erikseen huomioiden Espanjan lainsäädännön menettelytavat. Neuvottelujen kohteena eivät olleet Patria Aviation Oy:n Pirkkalan lentokonehuollossa toimivat henkilöt.


Ulkopuolista ostajaa ei ole ilmaantunut


Patria Pilot Training Oy:n liiketoiminnalle tai osalle siitä pyritään Patrian mukaan edelleen löytämään ulkopuolinen jatkaja.

Ostajaa ei ole tällä hetkellä tiedossa ja mikäli liiketoimintakauppa tai vastaava järjestely toteutuisi, vaikutukset arvioitaisiin erikseen niin Suomessa kuin Espanjassa.

PIR_PAT_DA42_ohjaamoSuomen kotimarkkina lentäjäkouluksesta on hyvin pieni ja kansainväliset asiakkuudet ovat hyvin todennäköisesti välttämättömiä toiminnan kannattavuuden varmistamiseksi. Suomessa siviililentäjien pääkouluttajana toimii Suomen Ilmailuopisto Porissa. Sen pääomistaja on Suomen valtio 98 prosentin osuudella ja loput kaksi prosenttia omistaa Porin kaupunki.

Todennäköisesti ostaja löytyy ainakin Patrian omistamille koulukoneille sekä koulutuslaitteille, jopa Suomesta. Myös henkilöstön osalta kysyntää lienee muissa kotimaisissa lentokoulutusorganisaatioissa jopa ennen mahdollisia irtisanomisia. 

Lue myös: