Patrouille de France lentää Helsingin edustalla Kaivopuiston lentonäytöksessä 6.8.2021

PAF_8Ranskan ilmavoimien Armée de l'Air et de l'Espacen legendaarinen taitolentoryhmä Patrouille de France on vahvistanut osallistumisensa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Kaivopuistossa 6. elokuuta 2021. Kyseessä on yksi maailman vanhimmista ja parhaina pidetyistä taitolentoryhmistä.


PAF_nousussaPatrouille de France lentää kahdeksalla Dassault-Breguet / Dornier Alpha Jet -suihkuharjoituskoneella ja varakoneineen Suomeen odotetaan elokuussa 2021 saapuvaksi yhdeksän tai kymmenen Alpha Jetiä.

Tähän vuonna 1953 perustettuun taitolentoryhmään kuuluu kaikkiaan yhdeksän lentäjää ja 35 mekaanikkoa.

”Suomessa ryhmä on vieraillut Alpha Jetillä kolmesti aikaisemmin: vuosina 1983, 2000 ja edellisen kerran vuonna 2007 Kauhavalla. Ennen Alpha Jet -koneita ryhmä lensi Fouga Magisterilla ja vieraili sillä Suomessa 1970-luvulla”, kertoo Kaivopuiston lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo.

PAF_TimanttiLentonäytöskaudella 2021 ryhmää johtaa 35-vuotias majuri Samuel, joka on lentänyt noin 2500 lentotuntia sotilaskoneilla. Ennen Patrouille de Franceen hän lensi Ranskan Ilmavoimissa Mirage 2000C- ja Rafale C -hävittäjiä.

Patrouille de Francen käyttämän Dornierin ja Dassaultin suunnitteleman Alpha Jetin ensilento suoritettiin 26.10.1973.

PAF_nelikkoKonetyyppi on samaa ikäluokkaa Suomen Ilmavoimien operoimien Hawkien kanssa. Molemmat ovat peräkkäin istuttavia suihkuharjoituskoneita, mutta Alpha Jetissä on kaksi moottoria ja se on ylätasoinen. Suoritusarvoiltaan Alpha Jet vastaa Hawk -koneita.

Alpha Jet - suihkuharjoituskonetta ovat käyttäneet Ranskan lisäksi mm. Saksa sekä Belgia, Egypti, Nigeria, Portugali, Togo, Marokko ja Qatar.


Kaivari 21 - elokuussa yksi lentonäytöspäivä ja kaksi maanäyttelypäivää

Kaivari_21_uusi_juliste Suomen Ilmailuliitto kumppaneineen järjestävät ilmailun Kaivari 21 -lentonäytöksen perjantaina ja lauantaina 6. ja 7. elokuuta 2021. Tapahtuma tavoittelee yleisötapahtumien osalta Suomen ennätyksen rikkomista maailmanluokan ohjelmalla ja jännittävillä oheistapahtumilla.

Kaivopuiston näyttely toteutetaan aiempaa laajemmalle alueelle. Näytöksessä luvataan esiintyvän niin siviili-ilmailun klassikoita kuin nykypäivän kalustoa. Lentonäytöspäivä on perjantaina 6.8. Tapahtuman yhteydessä oleva maanäyttely on avoinna perjantain 6.8. lisäksi myös lauantaina 7.8. Vuonna 2017 edellisen kerran järjestettyä tapahtumaa seurasi yli 100 000 henkilöä.

Kaivari 21 -lentonäytöksen esiintyjiä julkistetaan vähitellen. Taivaalla nähdään kuitenkin valtaosa HX-ehdokkaiden hävittäjistä ja tulonsa on jo vahvistanut Eurofighter. Lentonäytösohjelmassa ovat mukana myös mm. historiallinen Douglas DC-3 sekä Suomeen vast'ikään hankittu North American Aviation AT-6 Texanin laivastoversio SNJ-3.

Kaivari_ilmakuvaLentonäytösohjelmaan osallistuvat koneet tukeutuvat todennäköisesti pääosin Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2017 toteutetun Kaivarin lentonäytöksen tavoin.

Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailunäytös Oy, joka on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallisen keskusjärjestön Suomen Ilmailuliitto ry:n 100 % omistama lentonäytösten ja ilmailutapahtumien järjestämiseen vuonna 2018 perustettu yritys. MH

Lue myös: