Ilmailuliiton vuoden 2020 päälentonäytös järjestetään Kauhavalla

Kauhava_Aerosparks_1Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään perinteisellä lentönäytöspaikkakunnalla Kauhavalla 12.-14. kesäkuuta 2020. Tapahtuman järjestää Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry. 

Ilmailuliiton hallitus päätti kokouksessaan 4. maaliskuuta myöntää päälentonäytöksen 2020 järjestämisoikeuden Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry:lle. Lentonäytös järjestetään Kauhavan lentokentän ja LSK Business Parkin alueella. Tapahtumaan odotetaan yli 20 000 kävijää.

Kauhava_portti_1Kauhavalla on maine perinteisenä lentonäytöpaikkana ja erityisesti Lentäjien Juhannus -tapahtumasta, jota järjestettiin vuodesta 1945 aina vuoteen 2012 saakka. Vastaava tapahtuma järjestettiin vielä kertaalleen juhannuksena 2015, mutta tuolloin järjestäjänä ei toiminut perinteinen organisaatio.

Lentonäytöskalentereihin Kauhava palasi vuonna 2017, kun lentokentällä järjestettiin Wanhan ajan lentopäivä -tapahtuma. Tapahtuma järjestettiin myös kesällä 2018.

Vuoden 2020 ilmailunäytös on myös ensimmäinen kerta, kun Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Kauhavalla. Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähanke on käynnissä edelleen kesällä 2020, joten Kauhavalla saatetaankin nähdä laajasti myös tulevaisuuden vaihtoehtoja Suomen Ilmavoimille.

Kauhava_kuva3Lentonäytöksen järjestäminen Kauhavalla nostaa varmasti myös Kauhavan kaupungin ja Lentosotakoulun killan perustaman Kauhavan lentokonepuiston tunnettavuutta. Lentokonepuistossa on esillä Ilmavoimien seitsemän koulukonetyyppiä. Kyseessä on merkittävä ilmailuhistoriallinen nähtävyys.

Ilmavoimat toimi Kauhavalla vuoden 1929 lähtien. Lentosotakoulun viimeiset Hawk-suihkuharjoituskoneet lennettiin Tikkakoskelle itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2014 ja Kauhavan Lentosotakoulun virallinen päätöstilaisuus pidettiin 18. joulukuuta. Vielä vuonna 2013 Kauhavalla oli noin 5700 ilma-aluksen laskeutumista.

Lentokenttäyhtiö Finavia poistui Kauhavalta vuoden 2014 lopussa ja lentoasema-alueen otti käyttöön LSK Business Park.

Suomen Ilmailuliitto täyttää vuonna 2019 100-vuotta ja lentonäytös järjestetään juhlavuonna Turun lentoasemalla. Tapahtuman järjestää Turun Lentokerho ry (TLK).

Lue myös: